Tassenmuseum Hendrikje

Leren tas met schildpad en parelmoer

Pronkstuk

Leren tas met schildpad en parelmoer

De indrukwekkende verzameling historische en eigentijdse handtassen en accessoires, die het hart vormt van de collectie van Tassenmuseum Hendrikje, is het werk van twee gedreven verzamelaars: Hendrikje en Heinz Ivo. Gegrepen door de schoonheid van tassen die zij over de hele wereld vonden, brachten zij een omvangrijke privécollectie tassen bijeen. Als antiquair speurde Hendrikje alle markten af. Deze tas, gemaakt van schildpad ingelegd met parelmoer, kwam ze bij toeval tegen in een antiekzaakje op het Engelse platteland. De bijzondere aankoop leidde tot haar verzamelwoede. De parelmoeren schildpadtas bleek in Duitsland rond 1820-1830 te zijn gemaakt. Wie de oorspronkelijke draagster was en hoe de tas in Engeland is beland, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Leren tas met dekplaat van schildpad en ingelegd met parelmoer, Duitsland, 1820-1830 | Tassenmuseum Hendrikje
 
 

 

Delen

Museuminformatie

Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje

In een oude burgemeesterswoning uit 1664 huist het grootste tassenmuseum ter wereld. Het toont 500 jaar tassengeschiedenis: van een geitenleren buidel uit de 16e eeuw tot de tas van Madonna. De collectie bestaat uit ruim 5.000 objecten, waaronder buidels, dijzakken, aalmoezentassen, schooltassen, en hand- en schoudertassen van bekende modehuizen en ontwerpers als Chanel en Louis Vuitton. Achter elke tas zit een verhaal, blijkt uit de vaste opstelling. Elk half jaar presenteert het museum een bijzondere tijdelijke tentoonstelling. Ook zijn er kleine exposities met werk van hedendaagse tassenontwerpers uit binnen- en buitenland.

Openingstijden

dagelijks 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,50, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 12 jaar € 3,50 (incl. speurtocht), 13 t/m 18 jaar / CJP € 7,50, student / 65+ € 9,50. Na 16.30 uur 50% korting op toegangsprijs.

Van 8 okt t/m 26 feb geldt – ivm de tentoonstelling Royal bags – een toeslag van € 1,50, ook voor Museumkaarthouders.

 


Museumkaart geldig