Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum

​Misbelletje 13e eeuw

Pronkstuk

​Misbelletje 13e eeuw

Soms klinkt een museumstuk als een klok! Tijdelijk te zien in ons museum: een klein belletje met een bijzonder verhaal, gevonden door een doodgewone strandganger op het strand van Vlieland. De vinder dacht lange tijd dat het niets bijzonders zou zijn. Totdat de familie op een dag besloot dit object toch eens naar het museum te brengen voor determinatie. Hier bleek dit onschuldig ogende stukje metaal mogelijk een 700 jaar oud verhaal over een verdronken dorp te vertellen!
 

Delen

Museuminformatie

Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum

Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum

Bij Streekmuseum-Volkssterrenwacht Burgum vindt u twee interessegebieden onder één dak! In het Streekmuseum zijn vier vaste exposities te zien; Bulthuis, Minsken, Archeologie en Geologie. Bulthuis vertelt het verhaal over de Burgumer kapper die een nieuw type zeilboot ontwierp, de BM’er. Minsken laat het contrast in deze streek zien tussen arme en goed boerende Friezen in de 19e eeuw. In de Archeologie-expositie zijn vuurstenen werktuigen, botten, bouwmaterialen van het Burgumer Klooster en een van de oudste Middeleeuwse spaakwielen uit Nederland te bezichtigen. En bij Geologie zijn natuurlijke kunstwerken te bewonderen, stenen die tijdens de voorlaatste ijstijd uit Scandinavië en Finland naar onze streken zijn gevoerd. Verder is er regelmatig een wisselexpositie die door het museum of door een gast-exposant wordt samengesteld. Onderwerpen en thema’s zijn uiteenlopend.
 
Volkssterrenwacht
Bij de Volkssterrenwacht is er iedere vrijdag een kijkavond met rondleiding. En op de eerste en derde vrijdag is er ‘s avonds een documentairefilm te zien over het heelal, over sterren en planeten. Bij helder weer gaan de koepels open en kijken we met onze telescopen naar zon, maan, sterren en planeten. Bij bewolkt weer is er een aangepast programma in de grote zaal. En bij bijzondere hemelverschijnselen is de volkssterrenwacht zelfs ‘s nachts open voor bezoekers. 
 

Openingstijden

di t/m zo 13-17 u, vr 19-22 u
groepen op afspraak

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 2,50


Museumkaart geldig