Streekmuseum Stevensweert Ohé en Laak

Jan van Steffeswertplein 1 - 6107BZ STEVENSWEERT 0475 55 17 50 http://www.eilandindemaas.nl info@eilandindemaas.nl
De Kantharos van Stevensweert

Pronkstuk

De Kantharos van Stevensweert

Kantharos is de Griekse naam voor een kelkvormige drinkbeker met grote oren. Die ontbreken bij dit zilveren exemplaar, dat in 1943 is gevonden bij grindwinningen langs de Maas in Stevensweert. De versiering op de beker, uit de 1e eeuw n.Chr, staat in het teken van de wijngod Bacchus. Met de koppen van mythologische figuren zoals bosgod Pan en (hoogstwaarschijnlijk) Bacchus. Een Romein heeft de beker meegenomen naar het noorden, waar hij in de Maas belandde. Sinds 1961 is de beker in Nijmegen een museumstuk van uitzonderlijke kwaliteit en betekenis. In ons museum is een unieke replica te bezichtigen.

Museuminformatie

Streekmuseum Stevensweert Ohé en Laak

Op een Eiland in de Maas liggen de twee plaatsen Stevensweert en Ohé en Laak. Deze unieke ligging heeft de historie van beide dorpen bepaald. De vaste presentatie van het Streekmuseum begint met een film over de geschiedenis van de twee plaatsen waarnaar het museum is vernoemd. In het museum zijn interessante baggervondsten te zien, onder andere de Kantharos van Stevensweert. De late Middeleeuwen komen in beeld via het kasteel van Stevensweert en de beeldhouwer Jan van Steffeswert. Het Eiland in de Maas is vanwege zijn strategische ligging in 1632 ingenomen door de Spanjaarden en ingericht als een vesting met een radiaal stratenplan. De maquette van de vestingwerken geeft de bezoekers inzicht hierin. Na belegering in 1702 werd de vesting ingenomen door de Staatste troepen. Een maquette, opgegraven voorwerpen, schilderijen en interieurstukken geven een kijk op het verdwenen kasteel Walburg.

apr t/m okt: do t/m zo + feestdagen 14-17 u
nov t/m mrt: zo 14-17 u