​De Zwolse Mummie

Pronkstuk

​De Zwolse Mummie

Een originele mummie in Zwolle! Een echte, uit het oude Egypte. De windsels bevatten het gemummificeerde lichaam van een man van ca. 60 jaar.
Hoewel hij vroeger bekend stond als ‘de mummie van de prinses’, is de herkomst niet zeker. De mummie zou in het bezit zijn geweest van de Zwolse dominee van Senden, die prinses Marianne van Oranje in 1849 vergezelde tijdens haar reis door Palestina en Egypte. Een andere mogelijkheid is dat de mummie is meegebracht door Anthony van Dedem, de heer van De Gelder. 

Delen

Exposities

21 feb 2017 - 7 mei 2017 Veronique Schrama

Veronique Schrama

Veronique Schrama (1989) deed in 2014 mee aan de tentoonstelling: State of the Arts. Met haar deelname won ze het Michaëltje; de Zwolse kunstprijs voor vernieuwend en toonaangevend talent. Het werk van Schrama bestaat uit monumentale houtskooltekeningen. Hierin geeft ze uiting aan haar fascinatie voor industriële landschappen; ongedefinieerde ruimtes die zijn opgebouwd uit beton, asfalt, containers en fabrieken. Speciaal voor haar solo-expositie in het Stedelijk Museum Zwolle ontwierp Schrama een wandvullend kunstwerk van meer dan 15 meter breed.

21 feb 2017 - 7 mei 2017 Keuzes, verhalen bij museumschatten

Keuzes, verhalen bij museumschatten

De tentoonstelling Keuzes, verhalen bij museumschatten toont museumstukken die zelden of nooit aan publiek worden getoond. De keuze voor deze objecten is mede bepaald door tien prominente Zwollenaren, waaronder burgemeester Henk Jan Meijer, stadsarcheoloog Michael Klomp en historicus Jan ten Hove. Hierdoor is een bijzondere expositie ontstaan met veel persoonlijke verhalen en een enorme variatie aan collectiestukken. De expositie wordt gecompleteerd met werk van kunstenaars, vertegenwoordigd op de website Artoverijssel.nl. Achttien van hen reageren met nieuw werk op (een gekozen object uit) een van de 18e eeuwse stijlkamers in het Drostenhuis. Met hun kunstwerken werpen de kunstenaars nieuw licht op de vaste collectie van het museum.
 

Museuminformatie

Stedelijk Museum Zwolle

Stedelijk Museum Zwolle

In Stedelijk Museum Zwolle staat de beleving van de Zwolse cultuurhistorie centraal. Maak op een verrassende manier kennis met het Hanzetijdperk, de politiek uit de 18e eeuw en het geestelijk leven van de stad. De vaste collectie wordt aangevuld met meerdere interactieve wisselexposities. Hierin wordt de rijke cultuurhistorie in verbinding gebracht met de stad van nu.
Een van de pronkstukken van het museum is het Drostenhuis; één van de oudste woonhuizen van de stad. Hier vindt u de mooiste museumkeuken van Nederland! Ook de salon en het plafond in de Patriottenkamer zijn een bezoekje waard. Evenals de kelder met bijzondere archeologie vondsten en de Blokzijlkamer met meubels en accessoires uit de tijd van de Hollandse Renaissance.  

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
geopend op 2e Paasdag en 2e Pinksterdag
gesloten op 1 jan, 27 april + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,50, t/m 18 jaar € 2,50, 65+ € 5


Museumkaart geldig

Activiteit

Kunstenaarsgesprek, kinderworkshop, lezing

Kunstenaarsgesprek, kinderworkshop, lezing

Di 4 april, 19:30 uur: Kunstenaarsgesprek met Veronique Schrama. Wat vertellen de monumentale houtskooltekeningen over Veronique Schrama? Elise van der Linden zal in gesprek met Schrama zoeken naar de gedachte achter de kunstwerken die onderdeel zijn van Schrama’s solo-tentoonstelling in Stedelijk Museum Zwolle. Het publiek wordt hierbij actief betrokken.

Aanmelden: info@stedelijkmuseumzwolle.nl. Gratis

Wo 5 april, 14 uur: Kinderworkshop Lichtkunst: Net als 17 andere kunstenaars die te zien zijn in Stedelijk Museum Zwolle, liet Menno Dimitri Ouderkerk zich inspireren door de stijlkamers van het Drostenhuis. Hij neemt je mee naar het Drostenhuis en legt uit wat hij gedaan heeft. Daarna gaan jullie zelf aan de slag met een diaraampje om een mooie dia te maken. Aan het einde van de workshop worden de dia’s van alle kinderen omgetoverd tot één film die je dan ook zult gaan kijken.

Kosten € 5 per persoon, exclusief museumentree. Opgeven: info@stedelijkmuseumzwolle.nl

Za 8 april, 14 uur: Lezing Rhijnvis Feith
Rob de Bree – eigenaar van antiquariaat De Zilveren Eeuw – en Bernadet van der Veen – eigenaresse van ErUit – geven samen een lezing over de mens achter de schrijver, dichter en patriot Rhijnvis Feith. Niet zozeer zijn werk, maar Feith als mens staat in deze lezing centraal. Gratis voor museumbezoekers.