Stedelijk Museum Vianen

​Zilveren roskam

Pronkstuk

​Zilveren roskam

Zilveren roskam
Deze roskam komt uit 1796 en toont het wapen van Vianen: de drie zuilen. De roskam werd toen nog door het stadsbestuur uitgereikt tijdens de jaarlijkse paardenmarkt van Vianen aan de beste roskammer (=paardenhandelaar). De paardenmarkt wordt elke woensdag voor de tweede donderdag van de maand oktober gehouden. In 2016 is de 745e editie van de Paardenmarkt gehouden en is in 2013 uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.
 
De Paardenmarkt in Vianen is één van de oudste van Nederland. De bisschop van Utrecht verleende in 1261 stadsrechten aan Vianen. Tien jaar later mocht Vianen tweemaal per jaar een jaarmarkt houden binnen de ommuring van het huidige centrum. Eén van die jaarmarkten was de markt voor 'levende have'. Niet alleen paardenhandelaren, maar ook boeren die hun varkens, schapen, kippen e.d. wilden verkopen kwamen naar Vianen. En verkopers van benen knopen, kwakzalvers en zogenoemde potsenmakers. Aanvankelijk mocht de Paardenmarkt van Vianen acht dagen duren. 

Delen

Museuminformatie

Stedelijk Museum Vianen

Stedelijk Museum Vianen

Stedelijk Museum Vianen presenteert jaarlijks tussen de zes en tien verschillende exposities. Daarbij komt een grote verscheidenheid aan kunst- en cultuurvormen aan bod, voor een breed publiek. Ook in de ommuurde museumtuin vinden tentoonstellingen plaats. De schuilkerk, die 150 jaar lang dienstdeed, wordt nu gebruikt voor lezingen en kleinkunstbijeenkomsten. Vanwege de akoestiek leent ze zich ook voor kleine concerten.

Openingstijden

di t/m za 10-16.30 u; zo 12-16 u.

 

Entree - Toegangsprijzen

€ 3; t/m 11 jaar gratis


Museumkaart geldig