Uitbreiding collectie

Pronkstuk

Uitbreiding collectie

In de afgelopen vijftien jaar heeft ons museum ruim 3.000 kunstwerken aan de collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst toegevoegd. Door aankopen, schenkingen, langdurige bruiklenen en reconstructies. Een zeer omvangrijke uitbreiding is de schenking van meer dan 1.400 objecten uit de Altena Boswinkel Collectie. De uitbreiding is verder mede gerealiseerd dankzij gemeentelijke subsidies, het Mondriaan Fonds, de Vereniging Vrienden van het Stedelijk Museum Schiedam en schenkingen door particulieren, kunstenaars en galerieën. Langdurige bruiklenen van de NOG Collectie van Stichting Beheer SNS REAAL en Fondation Constant bepalen mede de identiteit van de collectie. 'Het ABC van de Collectie' is een tentoonstelling over actuele ontwikkelingen in de Nederlandse kunst van na 1945.

Delen

Exposities

25 feb 2017 - 18 jun 2017 Eye Attack - Op Art en kinetische kunst

Eye Attack - Op Art en kinetische kunst

Op de grote tentoonstelling Eye Attack. Op Art en kinetische kunst houden de kunstwerken je voor de gek. Je ziet niet wat je denkt. Er draait iets wat eigenlijk stilstaat en het platte doek bolt op. De kunstenaars weten het oog te misleiden met lijnen, patronen en kleurvlakken. Ze maken Op Art, een afkorting van Optical Art met een knipoog naar Pop Art. Eye Attack bevat ook kunst die letterlijk beweegt; sculpturen met ijzervijlsel, lichtinstallaties en spiegels. Het grote overzicht met werk van internationale en toonaangevende kunstenaars uit de periode 1950 – 1970 is te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

4 feb 2017 - heden Appelzolder. CoBrA-topstukken

Appelzolder. CoBrA-topstukken

Het Stedelijk Museum Schiedam laat de mooiste werken van CoBrA zien. De semi-permanente tentoonstelling Appelzolder: CoBrA-topstukken bevat onder andere het Oerbeest van Karel Appel uit 1951 en werken van Eugène Brands, Constant en Corneille. Ook zijn nieuwe aanwinsten van Jan Nieuwenhuijs te zien, die de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in 2013 in langdurig bruikleen heeft gegeven. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de tijd dat bijna driehonderd werken van Appel op de zolders van het museum lagen opgeslagen. In 1959 weet conservator Pierre Janssen – na lang praten – daarvan zesentwintig gouaches en tekeningen aan te kopen. Dat maakt dat het Stedelijk Museum Schiedam de belangrijkste vroege CoBrA-collectie in Nederland bezit, samen met het Stedelijk Museum in Amsterdam.
 

8 apr 2017 - 3 sep 2017 Pierre Janssen. In de greep van de kunst

Pierre Janssen. In de greep van de kunst

Half Nederland zit voor de buis als Pierre Janssen in de jaren 60, 70 op televisie over kunst vertelt. Hij praat in gewone mensentaal en is benieuwd wat kijkers vinden. Tien jaar na zijn overlijden staan het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem met de grote dubbelexpositie Pierre Janssen. In de greep van de kunst stil bij zijn nog altijd vernieuwende gedachtegoed. Pierre Janssen (1926-2007) is kunstjournalist als hij in 1956 conservator wordt bij het Stedelijk Museum Schiedam. Van 1969 tot 1982 is hij directeur van Museum Arnhem. Janssen ziet kunst vooral als een middel om mensen te verbinden. De duotentoonstelling laat zien wie Janssen was, wat hij deed, welk werk hij aankocht en wat hem tot pionier maakte. De titel knipoogt naar het televisieprogramma Kunstgrepen waar Janssen twaalf jaar lang – tussen 1959 en 1975 – over kunst vertelt. Voor veel mensen zijn die praatjes een eerste kennismaking met kunst. Kunstgrepen is ook het eerste kunstprogramma op televisie.

Museuminformatie

Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan één van Schiedams oudste dijken. De eigentijdse kunst vormt een mooi contrast met het neoclassicistische gebouw uit eind 18e eeuw. De belangrijkste kerncollectie van Stedelijk Museum Schiedam is ‘experimentele' en ‘informele' kunst uit de jaren 1945-1960. Goede voorbeelden zijn de circa 250 Cobra-werken van schilders als Karel Appel, Constant en Corneille. Ook werk van Jan Elburg en Lucebert, beiden dichter en schilder, behoort tot de verzameling. Een keuze uit de collectie is permanent te zien. Regelmatig zijn er wisselingen of nieuwe aanwinsten.

Openingstijden

di t/m zo, 11 – 17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 17 jaar € 5, CJP / Studentenkaart € 5
 
T/m 3 september 2017 geldt een toeslag van € 2,50, ook voor Museumkaarthouders.


Museumkaart geldig