Stedelijk Museum 's Hertogenbosch

De Mortel 4 - 5211HV 'S HERTOGENBOSCH 073 - 6273680 http://www.sm-s.nl info@sm-s.nl
Diadeem voor Máxima

Pronkstuk

Diadeem voor Máxima

Een diadeem (of tiara) gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk van Máxima Zorreguieta met kroonprins Willem-Alexander in 2002. Waar normaal edelstenen zitten zijn de portretten van vijf Oranje-koninginnen uitgespaard. In het midden Beatrix, als de centrale ‘beschermheilige’. De koninginnen beschermen de jonge bruid, die net als Diana door paparazzi achtervolgt dreigt te worden. Tijdens officiële gelegenheden draagt Máxima het diadeem, na afloop kan zij het vastklikken in haar helm en als moderne vorstin wegrijden op haar brommer. In 2002 organiseerde ons museum een ontwerpwedstrijd voor een eigentijds diadeem. Kunstenaar en sieraadontwerper Ted Noten won met zijn eigenzinnige en geestige interpretatie van het moderne koningschap. Een pronkstuk in onze sieradencollectie!

Diadeem voor Máxima. Ted Noten, 2002. Verchroomde polohelm.

Delen

Exposities

18 feb 2017 - 11 jun 2017 De laatste avant-garde

De laatste avant-garde

De tentoonstelling De laatste avant-garde toont een overzicht van vormgeving in Italië in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ontwerpgroepen als Archizoom, Superstudio, Alchymia en Memphis en ontwerpers als Andrea Branzi, Ettore Sottsass en Matteo Thun ontwikkelen in deze jaren een radicale nieuwe visie op vormgeving en de maatschappij. Zij presenteren architectonische experimenten, utopische woonsuggesties en speels design die nog steeds actueel zijn.

Voor het eerst in Nederland wordt het werk van deze laatste Italiaanse avant-garde in een tentoonstelling gepresenteerd.

Museuminformatie

Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch

Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch

In een bijzonder gebouw presenteert het museum een programma met internationale uitstraling en ambitie. De kern van de collectie wordt gevormd door sieraden en keramiek van kunstenaars en designers uit de 20e en 21e eeuw. In wisselende presentaties ziet u kunstwerken van onder anderen Pablo Picasso en Lucio Fontana, design van Gijs Bakker en Hella Jongerius en ook werk van veelbelovend jong talent.

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
gesloten op 1 jan, 7+9 feb, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, < jaar 18 gratis, CJP € 3,50. Combikaart met Noordbrabants Museum: volw € 15, CJP € 7,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Wég met modieuze en goede smaak

Wég met modieuze en goede smaak

Zo 9 april, 15 uur: Wég met de strakke lijnen, kille functionalistische vormgeving en de zogenaamde goede smaak, bepaald door de mode. Aandacht voor speelse vormen, kunststof, dessins en kleur! In dit programma is Ton Hoogerwerf, designer, kunstenaar en verzamelaar onze gast. Een aantal spraakmakende klassiekers, te zien in de tentoonstelling De laatste avant-garde, zet hij in de schijnwerpers. Ton vertelt over de meubels uit zijn privéverzameling. Aansluitend een interview met hem over zijn eigenzinnige collectie en hoe deze tot stand is gekomen. Graag aanmelden: aanmelden@sm-s.nl