Stedelijk Museum Amsterdam

Verdwijnend geel vlak

Pronkstuk

Verdwijnend geel vlak

Het Stedelijk Museum beheert de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland. In 1915 lanceerde Malevich op een tentoonstelling in Moskou het suprematisme, een zuiver objectloze kunst van geometrische vormen tegen een witte achtergrond. De term was afgeleid van supremus, Latijn voor ‘het meest perfecte’. In Verdwijnend geel vlak kun je het gele vlak begrijpen als een gekleurd vlak bewegend in de ruimte waarbij de korte, rechterkant van dit vlak vervaagt en langzaam in de achtergrond lijkt op te gaan. De gesuggereerde opwaartse beweging refereert aan luchtvaart en technologie, onderwerpen die de kunstenaar bezighielden.

Delen

Exposities

27 nov 2016 - 7 mei 2017 Jordan Wolfson

Jordan Wolfson

Het Stedelijk Museum presenteert de Amerikaanse kunstenaar Jordan Wolfson (1980), een van de meest uitgesproken vertegenwoordigers van een nieuwe generatie kunstenaars die reflecteert op de digitalisering van de samenleving en andere technologische ontwikkelingen. De solotentoonstelling is opgezet als een tweeluik (Manic/Love en Truth/Love) in de bovenzalen van de nieuwbouw. Tweede deel TRUTH/LOVE geeft een rijk overzicht van het werk van Wolfson, met twaalf 16mm films en videoanimaties uit de eerste fase van zijn kunstenaarschap, de recente video Animation masks en diverse objecten. Ook is zijn eerste animatronic Female figure (2014) te zien, een fascinerende maar ook angstaanjagende robotsculptuur, uitgerust met sensoren waarmee het werk interactie aangaat met het publiek.

3 dec 2016 - 21 mei 2017 De Stijl in het Stedelijk

De Stijl in het Stedelijk

Wat heeft het werk van Isa Genzken met De Stijl te maken? En hoe verhoudt Bas Jan Ader zich tot De Stijl, of de iconische Lichtenstein uit de collectie van het Stedelijk? In De Stijl in het Stedelijk is in zes zalen te zien hoe De Stijl in de collectie vertegenwoordigd is, en hoe de stroming weerklank vond en vindt bij andere kunstenaars in de collectie. De presentatie is opgebouwd rond verschillende facetten, zoals kleurgebruik, de diagonaal, zuiverheid, architectuur en de verspreiding van de stijl. Werken van De Stijl die de ideologie bij uitstek tot uitdrukking brengen, worden gecombineerd met werk van naoorlogse kunstenaars. Het is duidelijk dat De Stijl een onontkoombaar gegeven was voor de generaties die volgden.
 

4 feb 2017 - 28 mei 2017 Ed van der Elsken - De verliefde camera

Ed van der Elsken - De verliefde camera

Hij was dé straatfotograaf, en een inspiratie voor vele generaties na hem. De jeugd fascineerde Ed – en nu fascineert Ed de jeugd. In Paris wist hij de liefde in beeld te vangen. Onverschrokken deed hij verslag van zijn eigen sterfbed. Ed van der Elsken (1925-1990) is een van de grootste Nederlandse fotografen en met De verliefde camera presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam het meest omvangrijke overzicht van zijn werk in 25 jaar. Een tentoonstelling die de nadruk legt op zijn bijzondere kwaliteiten als fotograaf, boek- en filmmaker, en op zijn experimenten in presentatievormen. In een nieuwe multidisciplinaire ervaring die de actualiteit van zijn werk bevestigt.

18 mrt 2017 - 18 jun 2017 Nalini Malani: Transgressions

Nalini Malani: Transgressions

De Indiase kunstenaar Nalini Malani (1946) spreekt al vijftig jaar in haar geëngageerde kunst een breed publiek aan met actuele politieke, humane en ecologische thema’s, die zij combineert met klassieke literaire en mythologische verhalen. Malani werd zelf vluchteling door de scheiding van India en Pakistan, en ervoer met haar familie de vervreemding en onderdrukking aan den lijve. Vanuit haar werk strijd ze voor een progressieve positie van de vrouw. De installatie Transgressions uit 2001 uit de collectie van het Stedelijk, vormt het hart van de tentoonstelling en is Malani’s eerste video/shadowplay, zoals zij dit type werk noemt.

Deze tentoonstelling is onderdeel van een nieuw, langlopend onderzoeksprogramma op de begane grond van het Stedelijk, waarin er nieuw licht op de collectie wordt geworpen aan de hand van actuele thema’s. Zo stelt het Stedelijk in 2017 met zes presentaties het onderwerp ‘migratie’ aan de orde, waarvan die van Nalini Malani de eerste is.

15 apr 2017 - 3 sep 2017 Seth Price - Social Synthetic

Seth Price - Social Synthetic

Het Stedelijk Museum presenteert de eerste overzichtstentoonstelling wereldwijd van de Amerikaanse kunstenaar Seth Price (1973). Price neemt een unieke plaats in binnen de hedendaagse kunst. Hij beperkt zich niet tot één medium of stijl, maar verkent herhaaldelijk nieuwe terreinen. Zijn vele interesses en thema’s vinden vaak (soms jaren later) bredere toepassing in de kunstwereld. De vernieuwingen in zijn werk hebben een enorme invloed op zowel zijn eigen generatie als een jongere generatie kunstenaars, mede door zijn aandacht voor digitale manipulatie en culturele transformatie, zijn benadering van abstracte kunst vanuit een sociaal-economisch perspectief en zijn positie als kunstenaar die tegenstrijdige rollen zowel binnen als buiten de kunstwereld weet te combineren.

8 apr 2017 - 17 sep 2017 Chris Beekman, de afvallige van De Stijl

Chris Beekman, de afvallige van De Stijl

Het Stedelijk Museum presenteert de vergeten De Stijl-kunstenaar Chris Beekman (1887-1964), als anarchist één van de meest politiek actieve kunstenaars verbonden aan deze beweging. Hij was vanaf 1917 betrokken bij De Stijl, keerde zich in 1919 van de groep af maar bleef tot 1922 abstract schilderen. Voor het eerst is het oeuvre van Beekman te zien, in een tentoonstelling van circa 80 werken. Naast zijn werk van direct voor, tijdens en na de De Stijl-periode, is ook de directe context waarin Beekman werkte in beeld gebracht. Zo zijn er banden met onder meer Bart van der Leck, met wie hij in Laren bevriend raakte. Er is ook werk te zien van Piet Mondriaan, Jacob Bendien, Ferdinand Erfmann en Johan van Hell, en vroeg, verrassend abstract werk van de jonge Carel Willink.

Museuminformatie

Stedelijk Museum Amsterdam

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum Amsterdam is een internationaal instituut, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De collectie van het museum geldt als één van de belangrijkste verzamelingen moderne en hedendaagse kunst van Europa. Belangrijke stromingen als Bauhaus, de Amsterdamse School, CoBrA, abstract-expressionisme en pop art zijn sterk vertegenwoordigd. Het museum toont beeldende kunst uit de periode 1860 tot nu, met sleutelwerken van onder anderen Vincent van Gogh, Henri Matisse en Piet Mondriaan.

Openingstijden

dagelijks 10-18 u, vr 10-22 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, t/m 18 jaar gratis, studenten / CJP € 7,50

 


Museumkaart geldig

Activiteit

Gratis rondleiding

Gratis rondleiding

Zo 9 april, 14.15 uur (NL) & 15.45 uur (ENG): Familierondleiding. Het wereldberoemde schilderij Verdwijnend geel vlak van Malevich staat in de Museumweek centraal. Tijdens de rondleiding combineren we dit topstuk met de hoogtepunten uit de vaste collectie.  De rondleidingen zijn in het Nederlands en in het Engels. Let op: max. 15 personen per rondleiding, meld je van tevoren aan: marketing@stedelijk.nl