Stedelijk Museum Alkmaar

Nieuwe aanwinst Salomon van Ruysdael

Pronkstuk

Nieuwe aanwinst Salomon van Ruysdael

Ons museum heeft een bijzonder schilderij verworven van de befaamde landschapsschilder Salomon van Ruysdael (1600/1603-1670). Het werk, eerder in bezit van een Amerikaanse verzamelaar, toont de Alkmaarse Grote of Sint-Laurenskerk met omliggende huizen en gebouwen vanuit het noorden. Van Ruysdael bracht Alkmaar maar liefst veertien keer in beeld. Dit schilderij uit 1644 is het vroegste van die veertien èn het eerste in een Nederlandse openbare collectie. Van Ruysdael had een bijzondere band met Alkmaar. Zijn broer Pieter de Gooyer woonde er met zijn gezin. Van Ruysdael verbleef regelmatig in de stad, zeker nadat Pieter overleed was en hij voogd werd over diens kinderen. Te zien in de vaste opstelling ‘De Gouden Eeuw van Alkmaar’.

Delen

Exposities

18 feb 2017 - 20 aug 2017 Sluijters. Gestel. Kelder

Sluijters. Gestel. Kelder

Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Toon Kelder, Kees Maks. Al deze schilders waren vertegenwoordigd in de collectie van de Amsterdamse poelier en autohandelaar Wim Selderbeek (1884-1963). Stedelijk Museum Alkmaar reconstrueerde de collectie en bezorgt de (top)werken uit zijn verzameling weer de aandacht die zij verdienen. Bijzonder in de tentoonstelling is het grote aantal schilderijen dat uit particuliere collecties is opgedoken; onbekende meesterwerken zijn voor het eerst te zien.

1 apr 2017 - 2 jul 2017 NH-BEAT - Alkmaar in de Sixties

NH-BEAT - Alkmaar in de Sixties

De roemruchte jaren zestig staan in ons collectieve geheugen gegrift. Het einde van de wederopbouw is in zicht en een revolutionair tijdperk breekt aan. Nederland industrialiseert en moderniseert in hoog tempo. De jeugd ontwikkelt meer en meer een eigen cultuur en daarbij hoort muziek. De jaren zestig laten ook Alkmaar niet onberoerd. In de stad en omgeving floreert de beatmuziek. Geïnspireerd door de rock ’n roll timmeren talloze beatbandjes aan de weg en wordt er uitbundig gedanst. Dankzij persoonlijke archieven en herinneringen van muzikanten en publiek wordt in NH-BEAT een ode gebracht aan deze roerige periode in Alkmaar en de Kop van Noord-Holland. In een kleine expositie met beeld, geluid en fotomateriaal herbeleef je de lokale helden van toen. 

Museuminformatie

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en het vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven en ontdekken. In het museum wordt het verleden gepresenteerd in afwisselende en interactieve opstellingen met hoogwaardige collecties oude en vroegmoderne schilderkunst en kunstnijverheid. De Gouden Eeuw, Victorie! en Portret van Alkmaar belichten de roemrijke stadsgeschiedenis. Het museum biedt daarnaast een verrassende presentatie van haar fraaie collectie Bergense School. Deze tentoonstelling laat de hoogtijdagen van het Noord-Hollands expressionisme zien in brede context. De veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Alkmaar aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.
 

Openingstijden

di t/m zo 11-17 u
ook geopend met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 18 jaar gratis, CJP / 65+ € 6


Museumkaart geldig