Gezicht op de kerk in Woerden

Pronkstuk

Gezicht op de kerk in Woerden

Leo Gestel (1881-1941) is geboren in Woerden geldt als een van de meest vooraanstaande Nederlandse schilders. Het Stadsmuseum Woerden is dan ook bijzonder blij met de verwerving van dit schilderij in divisionistische stijl. 'Gezicht op de kerk in Woerden' toont de roomskatholieke Bonaventurakerk, waarop Leo uitzicht had vanuit zijn ouderlijk huis. Onlangs is het schilderij door een betrokken Woerdenaar voor langere tijd aan ons museum in bruikleen gegeven.
 

Delen

Exposities

21 jan 2017 - 28 mei 2017 KunstStof 2017

KunstStof 2017

Deze winter staat het Stadsmuseum Woerden in het teken van Dutch Design op textielgebied. De tentoonstelling KunstStof 2017 laat het nieuwste werk zien van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars Mae Engelgeer, Christie van der Haak, Margriet Luyten, Tanja Smeets en Sara Vrugt. Textiel is hun gemeenschappelijke taal, maar toch drukken zij zich wezenlijk anders uit. De kunstenaars krijgen de vrijheid om ieder een tentoonstellingszaal in te richten naar hun eigen idee.

Zo verwerkte Christie van der Haak haar stoffen tot muurpanelen, vloerbedekking, meubelstoffering en gordijnen en dompelt hiermee haar ruimte onder in haar kenmerkende patronen. Margriet Luyten verwerkte haar digitale reisfoto’s tot wandkleden waarin traditionele en moderne technieken samen gaan. Mae Engelgeer vertaalde haar indrukken van een reis naar Japan in vloerkleden en stoffen met geometrische en natuurlijke patronen, sobere kleuren en innovatieve weeftechnieken. Speciaal voor het Stadsmuseum maakt Tanja Smeets driedimensionale, plantachtige vormen van vilt, kunststof en borduurwerk. Sara Vrugt stelt met haar fijne en traditionele borduurwerk actuele en maatschappelijke problemen aan de kaak.

 

Museuminformatie

Stadsmuseum Woerden

Stadsmuseum Woerden

Museum in het voormalige stadhuis, waar vroeger recht werd gesproken. De authentieke schandpaal aan de gevel herinnert daar nog aan. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van en kunst uit Woerden. Het kroonjuweel is de Vroedschapszaal met haar eikenhouten betimmering uit 1610 en historische inrichting. De zaal is behangen met schilderijen van Woerdense kunstenaars als Leo Gestel. Ook te zien is de burgemeesterskist uit 1611. In de andere zalen is er altijd een tijdelijke tentoonstelling met kunst. De archeologische afdeling besteedt aandacht aan het Romeinse en middeleeuwse verleden van Woerden en toont bijzondere bodemvondsten.

Openingstijden

di t/m za 10-17 u, zo 13-17 u, 1 jan + 25 dec gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 17 jaar gratis, CJP / 65+ € 2,50


Museumkaart geldig