Kraak de kroning

Pronkstuk

Kraak de kroning

Kraak de kroning

De kroning van Beatrix op 30 april 1980 in Amsterdam ging gepaard met enorme rellen. Posters zoals deze kondigden het protest aan. De kraakbeweging beleefde rond 1980 zijn hoogtepunt, met een reeks grootschalige geweldsuitbarstingen. Tijdens het kroningsoproer in Amsterdamse leverden krakers en de Mobiele Eenheid ware veldslagen. De ME kon met moeite voorkomen dat krakers oprukten naar de Dam om de plechtigheid in de Nieuwe Kerk te verstoren. Een dag na de inhuldiging bezocht Beatrix gewonde ME'ers in het ziekenhuis.

Delen

Exposities

17 feb 2017 - 14 mei 2017 Stad in Oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s

Stad in Oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s

Stad in Oorlog, Amsterdam 1940-1945 in foto’s biedt nieuwe beelden van Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog. Veel foto’s uit de oorlogsjaren zijn bewaard gebleven bij het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD en het Stadsarchief Amsterdam. Intensief onderzoek heeft niet eerder gepubliceerde foto’s aan het licht gebracht die een indringend beeld geven van Amsterdam en de Amsterdammers in de jaren van oorlog en bezetting. Naast foto’s van Duitse en Nederlandse persfotografen brengen amateurfoto’s en illegale fotografie onderdrukking en verzet in beeld.

De tentoonstelling is te zien in de Centrale Hal van het Stadsarchief Amsterdam. Vrij toegang.

10 mrt 2017 - 11 jun 2017 130 jaar Carré

130 jaar Carré

Op 2 december 1887 openden de deuren van het nieuwe theater van Oscar Carré, het prachtige gebouw aan de Amstel, zo geliefd bij generaties Amsterdammers. Het was en is er avond aan avond uitverkocht voor de shows. Het is ook het theater voor ballet- en operavoorstellingen uit de hele wereld, boks- en worstelwedstrijden, en natuurlijk voor het circus waarmee het allemaal begon. In de vitrines liggen de mooiste en interessantste stukken uit het omvangrijke archief van Carré. Bijzondere foto’s van variété- en circusartiesten uit de jaren 30, portretfoto’s van de lievelingspaarden van Oscar Carré uit 1909, programma’s, affiches en toegangskaartjes, maar ook interessante correspondentie met artiesten, leveranciers en natuurlijk het publiek. Foto’s van medewerkers achter de schermen, loonlijsten en sollicitaties, en plakboeken van personeelsreisjes naar Londen en Parijs om daar de nieuwste musicals te bekijken. Kortom: een geweldig rijk archief over het beroemdste en meest geliefde theater van Amsterdam.

17 mrt 2017 - 16 jul 2017 Een Betere Stad

Een Betere Stad

Een Betere Stad gaat over de bevlogen zoektocht naar een betere toekomst voor de hele samenleving, die vorm kreeg in het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Amsterdam. Het AUP werd in de jaren 30 van de 20ste eeuw ontwikkeld, omdat Amsterdam nodig moest uitbreiden. De realisatie leidde vanaf 1949 tot een verdubbeling van de omvang van de stad. Hierbinnen zijn de Westelijke Tuinsteden de bekendste gebieden, maar ook Buitenveldert, de Watergraafsmeer en delen van Noord behoren tot het AUP. Het AUP kent een bewogen geschiedenis. De tentoonstelling is om die reden opgebouwd uit vier stijlkamers die corresponderen met de jaren 1935, 1958, 2006 en 2017. U maakt een reis door de tijd en maakt kennis met de passie achter het creëren van een stad met voldoende licht en groen voor de arbeidersklasse, maar ook met de weerbaarheid van inwoners in het behoud van naoorlogs erfgoed.

Museuminformatie

Stadsarchief Amsterdam

Stadsarchief Amsterdam

Het Stadsarchief is het historisch documentatiecentrum van de stad Amsterdam met 49 kilometer archieven, een historisch- topografische collectie met miljoenen kaarten, tekeningen, en prenten, een bibliotheek en omvangrijke geluids-, film- en fotoarchieven. Het Stadsarchief bewaart de archieven van de stedelijke overheid en van particuliere instellingen en bedrijven die iets met Amsterdam te maken hebben. De archieven zijn toegankelijk, zodat iedereen de documenten kan raadplegen.

Openingstijden

di t/m vr, 10-17 u, za + zo, 12-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 11 jaar gratis, 12 t/m 17 jaar / CJP € 4


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding

Rondleiding

Za & zo 8 & 9 april, 14-15.30 uur: Rondleiding door onze schatkamer: het gebouw De Bazel. Prijs € 6. Graag aanmelden: info@stadsarchief.amsterdam.nl of 020-251 15 11.