Spoorwegmuseum

​Hondekop

Pronkstuk

​Hondekop

Een trein met de neus en druipogen van een trouwe hond. De komst van de Mat ‘54 aan het einde van de jaren '50 baart veel opzien. Door zijn robuuste vorm ziet hij er anders uit dan zijn voorgangers. De trein krijgt al snel de bijnaam Hondekop. Het nieuwe ontwerp van de cabine moet de machinist beter beschermen bij een aanrijding, hij zit hoger en meer naar achteren. De Hondekop is nogal zwaar en rijdt daarom rustig en comfortabel, maar heeft wel moeite om snel op te trekken. Sterk is hij wel, treinen met 14 treinstellen zijn geen uitzondering. De trein rijdt voornamelijk als intercity door het hele land. In 1996 verdween de laatste Hondekop van het spoor. Eén exemplaar maakt echter tot op de dag van vandaag ritjes voor Het Spoorwegmuseum.

Delen

Exposities

1 dec 2012 - heden De Vuurproef

De Vuurproef

De Vuurproef neemt de bezoeker mee op een virtuele reis door bijna twee eeuwen treingeschiedenis, een belevenis die tegelijkertijd leerzaam en spannend is. Rutger Hauer neemt als verteller de bezoekers aan de hand en leidt ze gepassioneerd langs de hoogtepunten van de spoorweggeschiedenis. Wat heeft de komst van de trein allemaal betekend voor de wereld? De rondleiding eindigt in een ware Vuurproef. Durf jij het aan?

5 mrt 2013 - heden Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog

Beladen treinen, Jodentransporten in de Tweede Wereldoorlog

De expositie Beladen treinen is ingericht rondom een Nederlandse bagagewagen uit 1914. De wagen werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in beslag genomen en in 2002 teruggevonden in Roemenië. Het is onbekend wat er in de tussentijd met de wagon gebeurd is. De expositie vertelt het verhaal van de Jodentransporten in Nederland waarbij ook de zwarte bladzijde van het Maliebaanstation aan het licht komt en de transporten vanuit Utrecht een speciale plek krijgen.  

Museuminformatie

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum

Het in oude luister herstelde 19e-eeuwse Maliebaanstation is de toegangspoort tot een wonderlijke wereld vol treinen. Het Spoorwegmuseum verrast met avonturen. Ga terug in de tijd en bewonder de allereerste stoomlocomotief van Nederland, de Arend. Of reis mee met de luxe Oriënt Express en ontdek hoe het was om in 3 dagen en nachten van Parijs naar Constantinopel te gaan. Maak een spannende rit over, onder en langs levensgrote locomotieven en ontdek de wereld van het werken bij het spoor. Exclusief voor kinderen is er buiten een speeltuin met de Jumbo Express, die ze langs de geheime plekken van Het Spoorwegmuseum brengt. 
Vergeet niet De Vuurproef te doen, de prijswinnende 4D-simulatie waarin je zelf een trein bestuurt!

Openingstijden

di t/m zo (+ ma in schoolvakanties) 10-17 u
gesloten op 1 jan + 27 apr

Entree - Toegangsprijzen

volw € 16, t/m 3 jaar gratis, NS personeel € 10 (op vertoon NS-legitimatiebewijs), groepen (min 12 pers) € 12,80 p.p.

tickets zijn online te bestellen


Museumkaart geldig