Speelgoedmuseum Kinderwereld Roden

Bimbobox

Pronkstuk

Bimbobox

Een bimbobox – aapjesorkest – is een automaat die muziek afspeelt en (apen)poppen laat bewegen. De poppen, die muziekinstrumenten in handen hebben, wekken de suggestie de muziek zelf te spelen. De bimboboxen werden van 1958 tot ± 1980 gebouwd in Duitsland. Ze stonden vooral in warenhuizen en pretparken. Na inworp van een muntstuk speelde de automaat een – instrumentaal – liedje. De poppen stelden meestal apen voor, gekleed in poncho’s en vestjes, maar soms ook Disneyfiguren. De aapjes stonden in een tropisch decor met palmbomen. In Speelgoedmuseum Kinderwereld staat ook een Bimbobox. Na inworp van € 0,20 spelen de aapjes een vrolijk muziekje dat het een lieve lust is. Je waant je even in een tropisch land en het maakt je supervrolijk.
 

Delen

Exposities

17 apr 2014 - heden Passie van de verzamelaar

Passie van de verzamelaar

Passie van de Verzamelaar vertelt het verhaal van mevrouw Elsebé van Hall-Sluyter, die van het verzamelen van speelgoed, antieke poppen en poppenattributen haar levenswerk heeft gemaakt. Na het overlijden van haar man in 2013, een verwoed verzamelaar van onder andere pianola’s, heeft Speelgoedmuseum Kinderwereld de speelgoed- en poppencollectie verworven uit het legaat. Uit de inventaris bleek dat het echtpaar een regelmatig bezoeker was van ons museum in Roden. Het levenswerk van mevrouw Van Hall-Sluyter omvat met name een indrukwekkende collectie antieke poppen en poppenattributen die zijn weerga niet kent, een echte schatkamer. 
 

8 apr 2017 - 4 mrt 2018 LEGO Star Warriors

LEGO Star Warriors

In de expositie LEGO Star Warriors, de kracht van het bouwen staat de geschiedenis van Star Wars centraal. In de magische wereld van het melkwegstelsel toont Speelgoedmuseum Kinderwereld de allereerste sets en de ontwikkeling van het constructiespeelgoed LEGO Star Wars. Star Wars is een fantasieverhaal over de familiegeschiedenis van Anakin Skywalker en speelt zich af in het heelal. Beleef in Kinderwereld het ruimtesprookje en waan je in de wereld van de Jedi (good guys) en de Sith (bad guys). Sta oog in oog met Anakin Skywalker, Obi wan Kenobi, Luke Skywalker, meester Yoda en Darth Vader. Ga de strijd aan met de slechterikken in het heelal en bestuur het ruimteschip Millennium Falcom om te ontsnappen aan het leger van Darth Vader!

Museuminformatie

Speelgoedmuseum Kinderwereld Roden

Speelgoedmuseum Kinderwereld Roden

Speelgoed, daar draait het om in Museum Kinderwereld. En dan vooral oud speelgoed, van eind 1700 tot circa 1950. Een ideaal museum voor kinderen. Te zien zijn poppen en poppenhuizen, serviesjes, mechanisch speelgoed, bordspelen en tinnen soldaatjes. Ook is er een spoorbaan. Jaarlijks presenteert het museum een thematentoonstelling over een bepaald aspect van het speelgoed. Kinderen kunnen er zich goed vermaken. Op de speelzolder mogen ze bijvoorbeeld spelen met duplo en andere constructiespelen.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u
ma tijdens schoolvakanties & op afspraak voor groepen vanaf 20 pers
raadpleeg museumwebsite voor afwijkende openingstijden rondom feestdagen

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 4, 65+ € 4,50


Museumkaart geldig

Activiteit

LEGO Star Warriors

LEGO Star Warriors

8 en 9 april: In het kader van de Nationale Museumweek staat het weekend van 8 en 9 april volledig in het teken van de nieuwe tentoonstelling LEGO Star Warriors, De kracht van het bouwen. LEGO ontwikkelde in samenwerking met George Lucas, de bedenker van de Star Wars films,  bouwsets die tot op de dag van vandaag razend populair zijn. Speelgoedmuseum Kinderwereld toont de allereerste sets en de ontwikkeling van het constructiespeelgoed LEGO Star Wars. Star Wars is het wereldberoemde fantasieverhaal over de familiegeschiedenis van Anakin Skywalker, dat zich afspeelt in het heelal. Beleef in Kinderwereld het ruimtesprookje dat Star Wars heet en waan je in de wereld van de Jedi – the good guys – en de Sith – the bad guys. Ga de strijd aan met de slechteriken in het heelal en bestuur het ruimteschip Millennium Falcon om te ontsnappen aan het leger van Darth Vader!