Slot Zuylen

‚ÄčNagasaki Aogai Secretaire

Pronkstuk

‚ÄčNagasaki Aogai Secretaire

Stelt u zich voor. Het is grijs buiten. U schrijft een brief aan uw tante aan dit schrijftafeltje, in een vrij donkere kamer van een aanzienlijk, maar ook wat koel, huis. Wat zou er uit uw pen rollen, de blik afdwalend van het gestreepte schrijfblad naar de bijzondere vogels en de kleurrijke bloemenpracht erboven? Louter functioneel zal dit schitterende object niet zijn geweest. Het was ook een blikvanger in Slot Zuylen. Een geraffineerd voorbeeld van zogenaamd Nagasaki Aogai handwerk: een techniek waarbij ambachtslieden op inktzwarte lak decoratieve voorstellingen creëerden met parelmoer en pigmenten. Dit meubelstuk is midden negentiende eeuw gemaakt in de Japanse havenstad Nagasaki in Japan, speciaal voor de Westerse markt.

Nagasaki Aogai Secretaire, midden negentiende eeuw. Hout, lakwerk, parelmoer, olieverf.
 

Delen

Museuminformatie

Slot Zuylen

Slot Zuylen

Slot Zuylen staat aan de Vecht, net buiten Utrecht. De bekendste bewoner van het middeleeuwse kasteel was schrijfster Belle van Zuylen. Concerten, evenementen en rondleidingen brengen het verleden tot leven.
Een ervaren gids leidt u rond door de vertrekken van het slot. Zoals de keuken, de logeerkamer, de eetkamer en de kamers van Belle van Zuylen. Een topstuk is een ruimtevullend wandtapijt in de Gobelinzaal. In de tuin zijn verrassend veel elementen uit diverse stijlperioden bewaard gebleven. Bijzonder is de 120 meter lange slangenmuur uit ongeveer 1742, een van de mooiste fruitmuren in West-Europa.

Openingstijden

1 nov-1 apr: za + zo, 11-17 u
1 apr-1 nov: di t/m zo, 11-17 u 
start rondleiding: 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 u
gezinsrondleiding: zo, 14 u

gesloten op 1 jan, 25, 26 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10,50, kind € 5, CJP / student € 8,50
alleen tuin € 2,50


Museumkaart geldig