Slot Loevestein

De nachtspiegel en de kogel

Pronkstuk

De nachtspiegel en de kogel

Op de plek waar de Maas en de Waal samen komen, waar Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken, middenin een prachtig natuurgebied ligt het kasteel Slot Loevestein. Een pronkstuk op zichzelf! Deze 16e eeuwse tinnen pispot is gevonden in de gracht. Tot ver na de middeleeuwen gebruikte men overdag het gemak en ’s nachts de nachtspiegel, oftewel de pispot. Dan hoefde je niet je bed uit om op een koud en donker gemak te zitten. Dwars door deze pot is een verdwaalde kogel gegaan, ‘de nachtspiegel met gaten'. Een stille getuige van de strijd tussen de Geuzen en de Spanjaarden tijdens de Nederlandse Opstand? Kom kijken…

Delen

Exposities

10 mei 2014 - heden 1001 bommen en granaten

1001 bommen en granaten

Slot Loevestein is meer dan een kasteel! Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en speelde eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een 18e eeuws soldatendorp. In het vroegere soldatendorp vertellen soldaten en andere bewoners over hun leven in de vesting. Zoals Elsje die de was doet, of een anonieme soldaat op wacht. Met spellen kom je meer te weten over kruit en wapens. Of wat je moet doen als je in een kelder zit en er hoogwater is.

Museuminformatie

Slot Loevestein

Slot Loevestein

Hugo de Groot ontsnapte in een boekenkist uit Kasteel Loevestein, maar tegenwoordig vinden veel mensen een verblijf daar juist heel prettig. Sommigen overnachten er zelfs. De geschiedenis van Slot Loevestein beslaat zo'n 650 jaar. De meest markante periode is ongetwijfeld de tijd waarin het staatsgevangenis was. De bekendste gevangene was rechtsgeleerde Hugo de Groot.

(foto: Marcel Köppen)

Openingstijden

zie website voor actuele openingstijden

Entree - Toegangsprijzen

volw € 13,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 18 jaar € 9, CJP € 1,50 korting


Museumkaart geldig

Activiteit

Middeleeuwse muzikant Emile van Zeijl

Middeleeuwse muzikant Emile van Zeijl

Zo 9 april, 11–17 uur: Weet jij wat een shalmei is? Heb je wel eens een middeleeuwse trompet laten klinken? Heb je wel eens een lansknecht trom geslagen?

Kom  Slot Loevestein en maak kennis met de middeleeuwse muzikant Emile van Zeijl. Leer trompet spelen en trommelen en daarnaast kun je verschillende exotische percussie- en blaasinstrumenten uit de middeleeuwen zien en horen.

Daarnaast zijn er natuurlijk vertellingen in het kasteel door museumgidsen op de plek waar het echt is gebeurd en kunnen bezoekers zelf de geschiedenis uitpluizen met een persoonlijke sleutel waarmee ze verhalen kunnen ontsluiten.