Singer Laren

Ploegen Bart van der Leck

Pronkstuk

Ploegen Bart van der Leck

Singer Laren heeft recent het bijzondere schilderij Ploegen verworven, in 1913 geschilderd door van Bart van der Leck (1876-1958). Rond 1910-1913 schilderde hij eenvoudige figuren uit het dagelijks leven, die hij vlak en geschematiseerd weergaf. Met hun sterk geabstraheerde, vaak uit primaire kleuren opgebouwde vlakken, wijzen ze vooruit naar de vormgeving van De Stijl. Deze wereldberoemde kunstenaarsbeweging richtte hij in 1917 op, samen met de kunstenaars Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. 

Bart van der Leck, Ploegen, 1913, olieverf op doek, 54 x 73 cm, collectie Singer Laren

Delen

Exposities

14 jan 2017 - 14 mei 2017 Desiree Dolron

Desiree Dolron

Gezichten breekbaar als porselein. Beelden van mensen die de vreselijkste kwellingen ondergaan om verlossing van het lichaam en bewustzijn te bereiken. Verstilde onderwaterportretten. Landschappen en interieurs die de gelatenheid van het leven op Cuba weergeven. De foto's en videokunstwerken van Desiree Dolron (1967) zijn mysterieus, aangrijpend en beeldschoon tegelijk. Dolron geniet zowel nationaal als internationaal grote bekendheid en is zonder twijfel een van de meest succesvolle fotografen van dit moment te noemen. Singer Laren toont een overzicht van het werk van Dolron. In deze tentoonstelling zijn voor het eerst alle portretten uit de bekende serie Xteriors bij elkaar te zien, evenals een aantal nooit eerder vertoonde videokunstwerken.

Museuminformatie

Singer Laren

Singer Laren

Het Amerikaanse echtpaar William en Anna Singer vestigde zich in 1901 in de kunstenaarskolonie Laren. De Singers waren hartstochtelijke kunstverzamelaars en hun collectie vormde de basis voor Singer Laren. Zij verwierven werken van Franse schilders uit de omgeving van de School van Barbizon, van Amerikaanse vrienden en van traditioneel, impressionistisch werkende Gooise kunstenaars. Ze kregen een plek in hun villa De Wilde Zwanen, onderdeel van het huidige museum. De vaste collectie bevat werk van onder anderen William Singer, Ferdinand Hart Nibbrig, Gustave De Smet en Jan Sluijters. Tentoonstellingen hebben altijd een link met de eigen collectie.

Openingstijden

di t/m zo, 31 dec 11-17 u
gesloten op 1 jan

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15 (incl toeslag), t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar / CJP € 10 (incl. toeslag), Museumkaart € 3 (toeslag)


Museumkaart geldig