Goud

Pronkstuk

Goud

Hoe zou het zijn om een goudstaaf te smelten en het goud te ‘bevrijden’ uit de vaste vorm die een financiële waarde heeft? Wat gebeurt er als waardevol materiaal de vorm van een alledaags voorwerp krijgt, zoals de wandtapijten die het werk One Bar of Gold, Tapestries (2016) vormen? Welke waarde krijg het dan? Sarah van Sonsbeeck vroeg het zich af toen ze de kluis bezocht waarin onze nationale goudvoorraad ligt opgeslagen. Op uitnodiging van De Nederlandsche Bank liet ze zich daar inspireren voor een expositie. 

Sarah van Sonsbeeck, ‘One Bar of Gold, tapestries’, 2016, gemetalliseerd draad, Collectie SCHUNCK*, Gemeente Heerlen. Fotografie: Gert Jan Rooij. Uitsnede.

Delen

Exposities

2 apr 2017 - 6 aug 2017 Paint it soft

Paint it soft

PAINT IT SOFT is een omvangrijke tentoonstelling over de ‘renaissance’ van de textielkunst. Zoals textielkunstenaars in de jaren 50 vanuit de grenzen van het canvas uitkwamen bij textiel, zo rekken vele hedendaagse kunstenaars de schilderkunst letterlijk op tot ‘sociale weefsels’ en ‘olieverfschilderijen van stof’. PAINT IT SOFT ontrafelt de huidige herontdekking van de textielkunst aan de hand van de collectie SCHUNCK* en recente ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. De tentoonstelling borduurt voort op het artistieke onderzoek en presentatiebeleid van SCHUNCK* rondom avant-gardistische tendensen vanaf de jaren 50.

Museuminformatie

SCHUNCK

SCHUNCK

SCHUNCK* is een multidisciplinair cultureel instituut met een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een centrum voor onderzoek en presentatie op het terrein van architectuur en stedenbouw, een muziekschool, een openbare bibliotheek, aangevuld met een restaurant en café. Sinds 2003 is SCHUNCK* een presentatie- en educatie-instelling op het terrein van architectuur, beeldende kunst en film, maar ook op het terrein van literatuur, muziek en dans. Anderzijds is SCHUNCK* vanwege de aanwezige collectie moderne en hedendaagse Nederlandse schilderkunst en deelcollectie Aad de Haas, en de museale condities ook een volwaardig professioneel museum.

Openingstijden

di t/m zo: 11-17 uur,
extra geopend 27 april + 25 mei: 11-17 uur
gesloten: 24 mei, 25 december 2015 + 1 januari 2016

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 18 jaar gratis, CJP / 65+ € 4


Museumkaart geldig

Activiteit

Diverse activiteiten

Diverse activiteiten

Vr 1 april, 17 – 19 uur: Opening van vier tentoonstellingen – Paint it Soft, emulate / (ne) plus ultra state, Not so soft en Fashion vs. Art –  die een gemeenschappelijke deler vinden in ‘textuur’.

Vr 7 april, 19 – 23 uur: Parkstadnacht. Avondopenstelling van het SCHUNCK* Museum waarbij een select gezelschap aan tafel mag schuiven bij sterrenkok Servais Tielman (Cucina del Mundo). Servais zal zijn proeverij aan gerechten koppelen aan collectiewerken die op dat moment in het SCHUNCK* Museum te zien zijn. Textuur staat die avond centraal in de lopende expositie én in het diner. Reservering verplicht via de website van het museum.

Zo 9 april, middag: Heerlen: beleef 2000 jaar in één dag. Vier musea in Heerlen bundelen de krachten en lanceren deze dag op ludieke wijze een app die de bezoeker van Heerlen een tijdreis van 2000 jaar in één dag biedt.