Rijksmuseum van Oudheden

Beeld van koningin Hatsjepsoet

Pronkstuk

Beeld van koningin Hatsjepsoet

Dit prachtige beeld van koningin Hatsjepsoet is tot en met 17 april te bewonderen in de tentoonstelling ‘Koninginnen van de Nijl’. Deze expositie vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de Egyptische farao’s uit het Nieuwe Rijk. Hatsjepsoet (ca. 1508-1458 v.Chr.) was de eerste vrouwelijke farao van het Nieuwe Rijk. Zij regeerde 22 jaar, eerst als regentes en later als farao, waarbij ze zich meestal als mannelijke farao liet afbeelden. Maar dit zeldzame beeld van roze graniet toont haar  als vrouw èn als koning. Ze staat nu tussen ruim driehonderdvijftig andere topstukken. 

Delen

Exposities

14 jun 2016 - heden Archeologie uit je achtertuin

Archeologie uit je achtertuin

Archeologie uit je achtertuin bestaat uit een tien meter lange ladenkast met daarin de meest uiteenlopende archeologische vondsten uit meer dan 120 Nederlandse gemeenten. Uit elke gemeente is één object te zien. Bijvoorbeeld een Spaanse kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog (ca. 1573) die in Alkmaar is gevonden. Van Texel komt een luizenkam van een zeeman (uit ca. 1740) en Den Haag leverde een Delfts blauw tegeltje met een ooievaar uit ca. 1650. Andere blikvangers zijn een bronzen applique (een soort versiering) uit Maastricht en een zegelstempel uit Rotterdam.

18 nov 2016 - 17 apr 2017 Koninginnen van de Nijl

Koninginnen van de Nijl

De rijkdom, de intriges en de verering van de koninklijke dames in het oude Egypte herleven in het Rijksmuseum van Oudheden. De tentoonstelling Koninginnen van de Nijl vertelt het bijzondere verhaal van de vrouwen van de farao’s. U kunt 350 archeologische topstukken bewonderen, waaronder zeldzame sculpturen, schitterende juwelen en de luxe gebruiksvoorwerpen van de vrouwen aan het hof. Uniek op de tentoonstelling zijn de voorwerpen die zijn aangetroffen in de graftombe van koningin Nefertari. Haar tombe, die al in de Oudheid is geplunderd, is in 1904 ontdekt in de Vallei der Koninginnen nabij de Egyptische stad Luxor. Het wordt beschouwd als het mooiste graf van het oude Egypte. Op de tentoonstelling is een van de rijk gedecoreerde kamers van het graf gereconstrueerd. Hier ervaart u de mystieke schoonheid van Nefertari’s tombe, met haar sarcofaag en de giften die in haar tombe zijn achtergelaten.

28 jan 2017 - 7 jan 2018 Fibula's

Fibula's

Fibula's is een kleine tentoonstelling over de kledingaccessoire die archeologen het meest vinden: fibula's. Met deze spelden werden kledingstukken dichtgemaakt, vooral mantels. Het zijn vakkundig gemaakte en vaak prachtige voorwerpen. Ze vertellen veel over het leven en de mode in de oudheid en de Middeleeuwen. Fibula's kwamen in Nederland voor van de Bronstijd, rond 1000 v.Chr., tot circa 1000 na Chr. In de tentoonstelling ziet u bijna vierhonderd exemplaren uit alle periodes, afkomstig uit nederzettingen, begraafplaatsen en heiligdommen. Driekwart komt uit Nederland, de rest uit heel Europa.

14 feb 2017 - 15 jun 2017 Een jas - Lux Buurman

Een jas - Lux Buurman

In het Rijksmuseum van Oudheden exposeert de Wassenaarse beeldend kunstenaar Lux Buurman haar kunstwerk Een Jas. Dat bestaat uit negen schilderijen met prachtige voorstellingen van mythologische verhalen over Griekse goden en helden, geschilderd op (een deel van) een jas. Elk van haar schilderijen belicht een facet van het leven van de goden, zoals hun wonderbaarlijke geboortes en de alles overwinnende liefde. De werken zijn te zien in de centrale hal van het museum, achter de Egyptische tempel.

16 jun 2017 - 30 sep 2017 Studio RMO

Studio RMO

Studio RMO is een tekenatelier waar je niet alleen de kunst van de oude Grieken kunt bewonderen, maar waar je ook zélf aan de slag kunt gaan. Je doet opdrachten en bestudeert beelden. Ze stonden soms meer dan honderd jaar in het depot van het museum verstopt: gipsen kopieën van wereldberoemde beelden uit de oudheid. In Studio RMO sta je oog in oog met deze gipsen meesterwerken, zoals de Discuswerper en de Venus van Milo. Je ziet wat beeldhouwers duizenden jaren geleden al konden maken. Stap in de spannende wereld van de Griekse mythologie, met het tekenboekje word je zélf de kunstenaar!

25 apr 2017 - 17 sep 2017 Casa Romana

Casa Romana

In twaalf momenten van de dag maakt u in de tentoonstelling Casa Romana kennis met het dagelijks leven van een echtpaar uit hoge Romeinse kringen. U ontdekt hoe zij met hun familie woonden in het antieke Rome in hun stadsvilla met indrukwekkende architectuur, prachtig meubilair, luxe huisraad, fraaie beschilderde wanden en schaduwrijke tuinen. Te zien zijn zo’n 800 tweeduizend jaar oude voorwerpen zoals verfijnd glaswerk, mozaïeken, marmeren portretten, juwelen, voorraadpotten, kinderspeelgoed en honderden Romeinse olielampjes. De gestylde interieurs in Casa Romana weerspiegelen een luxe Romeinse villa met zuilengalerijen en kleurrijke vloermozaïeken. De decors zijn samengesteld uit Romeinse wandschilderingen, filmbeelden en kunst die is geïnspireerd op de Oudheid. Zo ziet u er motieven en interieurstukken uit de Renaissance en het Classicisme, maar ook rekwisieten van de Nationale Opera, de romantische tuin van een schilderij van Alma Tadema en modern design.

Museuminformatie

Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden kunt u genieten van de archeologische rijkdommen en fascinerende cultuur van de Egyptenaren, Grieken, Etrusken en Romeinen. Te zien zijn onder andere de wereldberoemde mummiekisten, majestueuze keizerbeelden en eeuwenoude sieraden.

Naast afwisselende tijdelijke tentoonstellingen zijn er lezingen, audiotours, speurtochten en kinderactiviteiten in de schoolvakanties.

Openingstijden

di t/m zo: 10-17 u, ook op ma tijdens alle landelijke schoolvakanties
altijd open: 1e + 2e paasdag, 5 mei, Hemelvaartsdag, 1e + 2e pinksterdag, 26 + 31 dec.
gesloten: 1 jan, 27 apr, 3 okt + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,50, t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 17 jaar € 4, familiekaart (2 volw + 2 kind) € 29, CJP 18- € 3, CJP 18+ € 6, student € 6


Museumkaart geldig