Rijksmuseum Twenthe

Rafaël, Titiaan, Tintoretto, Savoldo, Lotto

Pronkstuk

Rafaël, Titiaan, Tintoretto, Savoldo, Lotto

Tot en met 18 juni zijn werken van enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance te zien in Enschede. In een unieke samenwerking met de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia, organiseert Rijksmuseum Twenthe  een tentoonstelling van vijfenveertig topstukken van 16-eeuwse Italiaanse schilderkunst. Geniet van alle details in de prachtige zalen van het museum en laat je meenemen naar het vroegste werk van Rafaël, de mooiste realistische portretten en de prachtige kleuren van Venetianen als Lotto. Behalve werk van de beroemde schilders uit Rome en Venetië, biedt de expositie een ruime keuze van hier minder bekende, maar onweerstaanbaar aantrekkelijke schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Voor het eerst is in Nederland een groep Noord-Italiaanse renaissanceschilderijen te zien.

 

Delen

Exposities

20 nov 2016 - 7 mei 2017 Silvia B. – Of Beauty and Doubt

Silvia B. – Of Beauty and Doubt

Rijksmuseum Twenthe presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling – Of Beauty and Doubt – van de Rotterdamse kunstenaar Silvia B. (1963). Aan de hand van ruim veertig beelden en tekeningen van de afgelopen 25 jaar word je meegenomen in haar met zorg geconstrueerde universum. Een wereld die wordt bevolkt door ongrijpbare wezens die het midden houden tussen mensen en dieren, kinderen en volwassenen of mannen en vrouwen. Schoonheid en twijfel lopen als een rode draad door het oeuvre van Silvia B. In eerste instantie lijken haar beelden van hybride creaturen lieflijk en aantrekkelijk,  maar al snel blijken ze niet eenduidig. Naast schoonheid dringen zich vervreemding, imperfectie en verontrusting aan de kijker op. Ons zorgvuldige gecreëerde beeld van de wereld komt op losse schroeven te staan en de twijfel slaat toe.

11 feb 2017 - 18 jun 2017 In het hart van de Renaissance

In het hart van de Renaissance

Rafaël en Giovanni Bellini, Titiaan en Tintoretto; in Rijksmuseum Twenthe zijn werken van enkele van de allergrootste kunstenaars van de Italiaanse renaissance te zien. Behalve werk van de beroemde schilders uit Rome en Venetië, biedt de expositie een ruime keuze van hier minder bekende, maar onweerstaanbaar aantrekkelijke schilderijen van meesters uit Noord-Italië. Een blikvanger in de expositie is een werk van Rafaël, van wiens hand in Nederlandse collecties geen enkel werk aanwezig is. Omstreeks 1505 beschilderde hij het kleine paneel met een aangrijpende voorstelling van een halffiguur van Christus. Evenmin vertegenwoordigd in ons land is Rafaëls oudere tijdgenoot Giovanni Bellini, van wie een intieme en tegelijk statische Maria met Kind wordt geëxposeerd. Zowel van de hand van Titiaan als Tintoretto is er een imposant portret.
 

Museuminformatie

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe

De Gouden Eeuw van Twente is de nieuwe collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Honderd topstukken tonen de geschiedenis van het museum, die begint met de rijke textielfamilie Van Heek, de invloedrijkste familie van Nederland aan het begin van de 20e eeuw. Zij schonken in 1930 een prachtige collectie én een museum aan de Nederlandse Staat. Na hen volgden andere kunstverzamelaars en mecenassen die hun collecties schonken aan het museum. De mooiste werken, Ons échte Goud, zijn te zien in De Gouden Eeuw van Twente. Naast deze tentoonstelling zijn er in het museum vele andere tentoonstellingen van hedendaagse kunst tot en met kunst uit een ver verleden.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 11-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 11, t/m 17 jaar; student – op vertoon van studentenkaart – gratis.

 


Museumkaart geldig

Activiteit

Gratis rondleidingen

Gratis rondleidingen

Wo 5, vr 7 & zo 9 april, 14.15 uur: Gratis rondleiding door de tentoonstelling. Meer informatie: http://bit.ly/2n1PkQW