Rijksmuseum Amsterdam

De Nachtwacht

Pronkstuk

De Nachtwacht

De Nachtwacht, Rembrandts beroemdste en grootste schilderij (379,5 cm hoog en 453,5 cm breed!) uit 1642 werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen, één van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Rembrandt was de eerste die op een groepsportret de figuren in actie weergaf. De kapitein, in het zwart, geeft zijn luitenant opdracht dat de compagnie moet gaan marcheren. De schutters stellen zich op. Met behulp van licht vestigde Rembrandt de aandacht op belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de achtergrond. Zij is de mascotte van de schutters. De Nachtwacht vormt het altaarstuk van de Eregalerij van het Rijksmuseum, waar meer werken van Rembrandt te bewonderen zijn zoals het Joods Bruidje, naast werken van andere grote meesters uit de Gouden Eeuw zoals Frans Hals en Johannes Vermeer.

Delen

Exposities

23 aug 2016 - 23 aug 2018 Lucas van Leyden te gast

Lucas van Leyden te gast

Hét meesterwerk van Lucas van Leyden, het Laatste oordeel (1526-27) is te zien in de Eregalerij. Het monumentale drieluik van Museum De Lakenhal in Leiden, wordt ook wel 'De Nachtwacht van de zestiende eeuw' genoemd. Als tekenaar, graficus en schilder was Lucas van Leyden een belangrijke inspiratiebron voor generaties kunstenaars. In de afgelopen 450 jaar heeft het altaarstuk Leiden slechts twee keer kort verlaten, wat de tijdelijke verhuizing naar Amsterdam – in verband met de grootscheepse restauratie en uitbreiding van De Lakenhal – tot een historische gebeurtenis maakt.

13 dec 2016 - 13 apr 2017 Mondriaans bloemen

Mondriaans bloemen

In het Rijksmuseum is een selectie vroege bloemtekeningen- en schilderingen van Piet Mondriaan te zien. Het is voor het eerst dat in Nederland aandacht op de bloemen van Mondriaan wordt gevestigd. Piet Mondriaan (1872-1944) tekende en schilderde tussen 1900-1912 verschillende bloemen, zoals de zonnebloem en de chrysant. Op zijn tekeningen gaf Mondriaan meestal één bloem weer; als triomferende solist maar soms ook als kwetsbare eenling. De bloemen kunnen mystieke begrippen uitdrukken en komen voort uit zijn fascinatie voor de cyclus en krachten van de natuur. Deze werken worden in Nederland nog altijd als 'potboilers' beschouwd: werken die hij maakte omdat daarvoor wél kopers waren, in tegenstelling tot zijn abstracte werk.

17 feb 2017 - 21 mei 2017 Goede Hoop

Goede Hoop

Het Rijksmuseum presenteert de eerste grote tentoonstelling over de relatie Zuid-Afrika en Nederland. 400 jaar bewogen geschiedenis in 300 voorwerpen, vooral afkomstig uit Zuid-Afrika. Prominent in de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 zijn de meterslange landschapspanorama’s van Robert Jacob Gordon. Deze Nederlandse expeditiereiziger bracht Zuid-Afrika in de 18de eeuw in kaart en gaf het land daarmee een gezicht. De indrukwekkende portretten van kinderen geboren na 1994 – de afschaffing van de Apartheid – van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo verbeelden Zuid-Afrika’s toekomst.

Parallel aan de tentoonstelling zendt de NTR een zevendelige tv-serie uit, gepresenteerd door Hans Goedkoop.

20 jan 2017 - 23 jul 2017 De eeuwige roem

De eeuwige roem

Albrecht Dürer, Lucas van Leyden, Peter Paul Rubens, Giovanni Battista Tiepolo en Sir Thomas Lawrence hebben hun naamsbekendheid grotendeels te danken aan de prentkunst. Het Rijksmuseum toont hun prenten en die van vele anderen uit de eigen rijke collectie. Al vroeg realiseerden kunstenaars zich wat een ongekende mogelijkheden de prentkunst hen bood. Ze vergaarden roem door prenten te distribueren door heel Europa. Prenten konden immers, in tegenstelling tot schilderijen, gemakkelijk reizen. Te zien is een selectie van ongeveer 40 prenten, van de 16e eeuw, toen de prentkunst nog jong was, tot en met de 19e eeuw, de eeuw waarin volop werd geëxperimenteerd met uiteenlopende druktechnieken.
 

17 feb 2017 - 21 mei 2017 Tulip Palepai. navigating the river of the world

Tulip Palepai. navigating the river of the world

De Amsterdamse kunstenares Jennifer Tee maakte in opdracht van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn het 18 meter lange kunstwerk Tulip Palepai, navigating the river of the world, geïnspireerd op de traditionele Palepai (scheepjesdoek) uit Zuid-Sumatra en bestaande uit 100.000 tulpenblaadjes. Het kunstwerk laat twee grote schepen met voorsteven en mast zien. Tee (1973) maakte het 18 meter lange kunstwerk voor de nieuwe entreehal van de metro van het Centraal Station. Het kunstwerk is daar, in fotografische, geproduceerde variant te zien vanaf 2018.

24 mrt 2017 - 13 jun 2017 Een ode aan Maria Sibylla Merian

Een ode aan Maria Sibylla Merian

Ter gelegenheid van de 300ste sterfdag van Maria Sibylla Merian brengt het Rijksmuseum een ode aan de van oorsprong Duitse kunstenares en wetenschapper. Merian was gefascineerd door planten en insecten, reisde zelfs door Suriname om er de metamorfose van rupsen en vlinders vast te leggen. Naast twee publicaties van Merian zijn ook dertien fotomontages van kunsthistorica Ella Reitsma te zien die zijn geïnspireerd op het werk van Merian. De fotomontages tonen haar grote interesse voor vroege botanische tekeningen en wat er nu nog aan oude planten in tuinen bloeit. Een ode aan Maria Sibylla Merian is te zien in het Prentenkabinet late 17de eeuw van het Rijksmuseum.

Museuminformatie

Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam

Stap binnen in het totaal gerenoveerde Rjjksmuseum en ontdek dat er oneindig veel meer te zien is dan de Nachtwacht van Rembrandt. Het Rijksmuseum is geheel gerestaureerd en verbouwd. Gedeeltelijk hersteld in de oorspronkelijke staat zoals Cuypers het ontwierp en aangevuld met moderne architectuur die zowel het gebouw als de prachtige collectie nog meer benadrukt. Naast schilderkunst uit de Middeleeuwen en de 18e- en 19e eeuw, herbergt het museum ook beeldhouwkunst, kunstnijverheid en moderne kunst. Verschillende routes belichten een ander deel van de collectie.

Eregalerij. Foto: Erik Smits

Openingstijden

dagelijks 9-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 17,50
t/m 18 jaar gratis
CJP / Stadspas 50% vd reguliere ticketprijs


Museumkaart geldig

Activiteit

Rembrandt-rondleiding

Rembrandt-rondleiding

Rembrandt beter leren kennen? Tijdens de Museumweek introduceert het Rijksmuseum de Rembrandt-rondleiding, waarin je Rembrandt beter leert kennen. Wie was hij, wat maakte hem zo bijzonder, wie waren zijn vrienden? In het Rijksmuseum kan je zijn verhaal prachtig volgen. Boek deze primeur HIER!