Pendulestel

Pronkstuk

Pendulestel

Het Purmerends Jugendstil Aardewerk – 1895-1907 – is nationaal én internationaal gewaardeerd. De bekendheid is mede vergroot door de overzichtstentoonstellingen in het Purmerends Museum in 1995 en 2005 en de daarbij uitgebrachte catalogi, die als naslagwerken op dit gebied gelden.
 
Pendulestel garniture, met decor van orchideeën. Plateelfabriek firma Wed. N.S.A. Brantjes & Co – 1895-1904 – Purmerend. Beschildering: Theodorus Verstraaten, 1899. Het pendulestel is gemaakt van wikbakkende Engelse klei. De gelobde kast is symmetrisch getailleerd. Het decor bestaat uit een symmetrisch aangebrachte orchidee, geschilderd door Theodorus Verstraaten. De kleuren zijn als typisch Brantjes te benoemen. De paars-gele orchidee op bruine steel is omgeven door bladmotieven in drie kleuren groen tegen een geel fond. Het uurwerk is van Japy Frères & Cie. Het stalen uurwijzer is uitgevoerd in leliemotief en de minuutwijzer in lansmotief.
 
De aankoop kon gerealiseerd worden dankzij de steun van onder andere de Vereniging Rembrandt.
 
 

Delen

Museuminformatie

Purmerends Museum

Purmerends Museum

Het Purmerends Museum is vooral bekend om zijn grote collectie Purmerends Jugendstil-aardewerk. In het museum komt ook de geschiedenis van Purmerend aan bod, een stad die rond 1340 voor het eerst in geschriften opdook. Bijzondere aandacht schenkt het museum aan het (vroege) werk van de architecten J.J.P. Oud en Mart Stam, beiden in Purmerend geboren. In dezelfde zaal is ook ruime aandacht voor de Purmerendse periode van de grafisch ontwerper Jac. Jongert. Jongert is onder meer bekend van de strakke, nog steeds gebruikte Van Nelle-huisstijl. Er is ook veel ruimte voor Purmerend zelf. Purmerend groeide uit van vissersdorp tot markstad. Het museum laat zien hoe.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 13-16 u
mei t/m okt: di t/m vr 10-16 u, za/zo + feestdagen 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 18 jaar gratis


Museumkaart geldig