Persmuseum

Het knipselarchief van Jean Hubert Matla

Pronkstuk

Het knipselarchief van Jean Hubert Matla

Op het laatste moment, vlak voor de containers van het oud-papier arriveerden, wist het Persmuseum de hand te leggen op een klein deel van het knipselarchief van ‘Matla’. Ooit was het een begrip op redacties, een analoge voorloper van Wikipedia, Google en Blendle, maar bedacht in de jaren ’30. In 1927 richtte Matla zijn Haagsch Persbureau op. Hij legde zich toe op het verzamelen en archiveren van knipsels over zoveel mogelijk onderwerpen en personen. Het archief bestond uit prachtige kastjes met daarin honderden houten ladenbakjes, met daarin enveloppen gevuld met artikelen over personen, gebeurtenissen en nog veel meer!
 

 
  

Delen

Exposities

3 mrt 2017 - 30 jun 2017 Peter van Straaten

Peter van Straaten

Het Persmuseum wijdt een expositie aan de ‘tekenaar van het gehannes en gedoe’ zoals journalist en columnist Jean-Pierre Geelen hem ooit beschreef. In aanloop naar de verkiezingen toont de expositie Er vereandert niks, hoor! – Peter van Straaten veel politieke tekeningen, waaronder klassiekers over Lubbers, Wiegel en Balkenende. Van Straaten was vanaf het begin betrokken bij de oprichting van het Persmuseum en gaf veel politieke tekeningen in bewaring. Het uiten van politieke
kritiek was nooit zijn belangrijkste drijfveer. Toch nam hij in honderden tekeningen
met name de Nederlandse politiek op de hak. Maar liefst vijf keer won hij de Inktspotprijs voor de beste politieke prent. De winnende tekeningen krijgen een speciale plek in de expositie, net als de allereerste politieke prent die Van Straaten in 1969 voor Vrij Nederland tekende. Naast dit belangrijke deel van zijn oeuvre zal er veel ander werk te zien zijn, zoals Vader en Zoon, Het Dagelijks Leven, Agnes en de allereerste tekening in het Parool, uit de tijd dat hij reportagetekenaar was.

Museuminformatie

Persmuseum

Persmuseum

Het Persmuseum is het landelijke centrum van de Nederlandse pers. De omvangrijke collectie bestaat uit onder meer kranten en tijdschriften vanaf 1600 en politieke tekeningen. Het museum presenteert jaarlijks een aantal wisselexposities. Daarin gaat de aandacht uit naar politieke prenten en andere persgrafiek, persfotografie, tijdschriften en speciale thema's.

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, zo 12-17 u
gesloten op 1 jan, 25 mrt, 1e Paasdag, 27 apr, 5 mei, 1e Pinksterdag, 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar / 65+ € 5, CJP € 4, student € 3,50


Museumkaart geldig