Pronkstuk

Grootste schilderij van Nederland

Wie Panorama Mesdag binnengaat, staat ineens midden in het grootste schilderij van Nederland, kijkt 360º in het rond en beleeft het Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw. Met zijn 14 meter hoogte en een omtrek van niet minder dan 120 meter roept het cilindervormige schilderij een magische illusie van de werkelijkheid op. Hendrik Willem Mesdag voltooide met hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag- van Houten, en Haagse Schoolschilders De Bock, Blommers en Breitner, zijn inmiddels wereldwijd bekende panorama in minder dan 4 maanden. Panorama Mesdag is een uniek cultuurhistorische fenomeen, het oudste panorama ter wereld dat op de oorspronkelijke locatie is behouden. Het museum biedt daarnaast een programma van verrassende, wisselende tentoonstellingen.
 

Delen

Exposities

13 okt 2016 - 30 apr 2017 Kidd & The City

Kidd & The City

Waar Mesdag de werkelijkheid zo realistisch mogelijk wilde weergeven en laten ervaren, manipuleert Jeremy Kidd de realiteit en benadrukt daarmee de subjectiviteit van de werkelijkheid. Beiden gebruiken hiervoor een panorama als medium en bij beiden is de techniek ondergeschikt aan de kunst. Jeremy Kidd is een van de eersten die experimenteerde met digitale fotografie. Met nieuwe technieken verrijkt de Brits-Amerikaanse kunstenaar de fotografie om het afgebeelde echt te laten beleven. Daarom maakt hij vele foto’s en vervloeit ze tot één overdonderend beeld. Zo brengt hij elementen als tijd en beweging samen en laat hij ons de unieke dynamiek van stad en natuur via de kunst zien.

Museuminformatie

Panorama Mesdag

Panorama Mesdag

Wie Panorama Mesdag binnengaat, staat ineens midden in het grootste schilderij van Nederland, kijkt 360º in het rond en beleeft het Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw. Met zijn 14 meter hoogte en een omtrek van niet minder dan 120 meter roept het cilindervormige schilderij een magische illusie van de werkelijkheid op. Hendrik Willem Mesdag voltooide met hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag- van Houten, en Haagse Schoolschilders De Bock, Blommers en Breitner, zijn inmiddels wereldwijd bekende panorama in minder dan 4 maanden. Panorama Mesdag is een uniek cultuurhistorische fenomeen, het oudste panorama ter wereld dat op de oorspronkelijke locatie is behouden. Het museum biedt tevens een programma van verrassende, wisselende tentoonstellingen.
 

Openingstijden

ma t/m za 10-17 u, zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10,  t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar € 5, CJP € 8,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Mesdags medailles en familiealbum

Mesdags medailles en familiealbum

Ma 3 april, 11 uur: Mesdags medailles. Ze zijn gevonden: Mesdags medailles! De kunstenaar was bijzonder trots op deze onderscheidingen die hij uit de hele wereld ontving. Bewonder deze bijzondere objecten en hoor meer over de gewiekste manieren waarop Mesdag zichzelf in de kijker wist te spelen. 
 
Wo 5 &  do 6 april, 11 uur:
Mesdags familiealbum. We kennen Mesdag als de succesvolle Haagse Schoolschilder: een statige en wat norse man, die veel overhad voor zijn carrière. Maar waar vierde hij vakantie? En welke bekende actrice droeg zelfs een foto aan hem op? Mesdags eigen fotoalbum geeft een uniek kijkje in zijn privéleven.
 
Gratis, exclusief museumentree, duur ± 15 minuten, aanmelden op de dag zelf bij de informatiebalie.