Paleis Het Loo

Portret Amalia van Solms

Pronkstuk

Portret Amalia van Solms

Paleis Het Loo heeft vorig jaar een 17e-eeuws dubbelportret van Amalia van Solms aangekocht, geschilderd door Gerard van Honthorst (1592-1656). Het schilderij was jarenlang onvindbaar, maar dook op bij de TEFAF Maastricht. Als één van de belangrijkste hofschilders van zijn tijd bepaalde Gerard van Honthorst het gezicht van het stadhouderlijke hof van Amalia van Solms en Frederik Hendrik van Oranje. Het doek uit 1633 is een allegorisch dubbelportret met Amalia als de Romeinse jachtgodin Diana en Charlotte de la Trémoïlle, nicht van Frederik Hendrik, als Ceres, godin van de vruchtbaarheid. Het krijgt een ereplaats in het belangrijkste vertrek van Mary II: haar bedkamer, waar ze gasten ontving, net als in de audiëntiekamer van Mary II op Huis Honselaarsdijk, waar het schilderij in de 17e eeuw hing. Dankzij dit schilderij krijgen bezoekers een indruk van de pracht en praal waarmee Amalia en Frederik Hendrik zichzelf lieten afbeelden en de waarde die het nageslacht hechtte aan portretten van voorouders.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds,  BankGiro Loterij, P.I.A.M. Eijkman-de Nerée tot Babberich Fonds en opbrengsten van vrijwilligers van Paleis Het Loo. 

Delen

Exposities

10 jan 2017 - 4 jun 2017 Gala-glasberline

Gala-glasberline

Ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van H.K.H. Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven is hun trouwkoets te zien in het Koetshuis van museum Paleis Het Loo. Voor het huwelijk in 1967 werd het rijtuig, een gala-berline, gerestaureerd en voorzien van glas zodat het bruidspaar goed zichtbaar zou zijn. Het rijtuig, genoemd naar de stad Berlijn waar dit type vermoedelijk werd ontwikkeld, kreeg na de aanpassing de naam gala-glasberline of kleine glazen koets.
 Naast deze gala-glasberline zijn ook de gala-berline en de berline-coupé uit de vaste collectie van museum Paleis Het Loo te zien. Samen vertellen deze rijtuigen een verhaal over koninklijk ceremonieel vertoon, zoals de rijtoer op Prinsjesdag, een inhuldiging of koninklijk huwelijk.

23 mrt 2017 - 27 aug 2017 Chapeaux. de hoeden van Koningin Beatrix

Chapeaux. de hoeden van Koningin Beatrix

In de tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix wordt de 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht. Van 1980 tot 2013 draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’. In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. De hoed staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met de koningin.

Museuminformatie

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo

Aan de rand van Apeldoorn ligt Paleis Het Loo. Drie eeuwen lang werd het als zomerverblijf bewoond door stadhouders, koningen en koninginnen. Nu krijgen bezoekers een uniek kijkje in de wereld van de Oranjes. Beleef een ware tijdreis langs de prachtige interieurs van verschillende vroegere bewoners. Wandel door de barokke tuinen en het Paleispark, bezichtig de vorstelijke voertuigencollectie en bezoek de paardenstallen. Er zijn wisselende tentoonstellingen en evenementen voor jong en oud. Door de ligging in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland is een bezoek aan Paleis Het Loo in ieder jaargetijde uniek.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 10-17 u
gesloten op 1 jan 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 14,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 5, CJP € 10, Gezinskaart (2 volw + max. 4 kinderen t/m 12 jaar) € 35

Van 23 mrt t/m 27 aug geldt – ivm de tentoonstelling Chapeau – een toeslag van € 3, ook voor Museumkaarthouders. De toeslag geldt niet voor kinderen.


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleidingen

Rondleidingen

3 t/m 9 april: Bij de kassa ontvangen bezoekers gratis de geïllustreerde informatiegids over het paleis en de collectie. Rondleidingen – in het Nederlands – en audiotours in het paleis zijn gratis op vertoon van een geldig entreeticket, zo lang de voorraad strekt. Reserveren niet mogelijk, reguliere entreetarieven.

In de Westvleugel is de onlangs geopende tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix te zien. Een bijzondere selectie van nieuwe aanwinsten is te zien in de Aanwinstenkamer en in de Stallen staat de gala-glasberline, de trouwkoets van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.