​Sculptuur van Shinichi Sawada

Pronkstuk

​Sculptuur van Shinichi Sawada

Met zijn ranke meisjesachtige vingers maakt de bekende Japanse Outsider Art-kunstenaar Shinichi Sawada één voor één doornen vast aan zijn sculptuur. Hij werkt kalm, ritmisch en zonder aarzelen. Zelfs zijn grootste creaties voltooit hij in vier tot vijf dagen. Zijn wonderbaarlijke sculpturen fascineren. Niemand weet of hij een beeld in zijn hoofd namaakt of doet wat zijn instinct hem ingeeft. Sawada is autistisch en praat nauwelijks. Een inkomen verdient hij als broodbakker in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sawada’s sculpturen waren onderdeel van de Biënnale van Venetië in 2013. 

Delen

Exposities

24 nov 2016 - 5 jun 2017 Hartstocht, religie en macht

Hartstocht, religie en macht

Voor het eerst in Nederland is er een omvangrijke tentoonstelling te zien met Chinese en Nederlandse Outsider Art. Hartstocht, religie en macht, maar ook lichaam, natuur, dromen en nachtmerries: de tentoonstelling is ingedeeld in zeer diverse thema’s waarin je opvallende vergelijkingen kunt maken, zoals tussen het werk van de Chinese Yang Min en dat van de Nederlandse Jannemiek Tukker. Beide kunstenaars laten een bijzondere spirituele wereld zien. Met ‘bewegende’ parallelle en gestructureerde lijnen tonen ze een abstracte werkelijkheid. Tot de topstukken behoort het werk van Wu Meifei. Op een bijna meditatieve manier maakt hij gebruik van stippen waaruit geleidelijk een voorstelling ontstaat. De precisie van deze techniek illustreert dat Outsider-kunstenaars internationaal dezelfde taal spreken.

Museuminformatie

Outsider Art Museum

Outsider Art Museum

Het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam laat in zijn eerste presentatie ruim honderd toonaangevende werken zien van nationale en internationale Outsider-kunstenaars. De totale collectie biedt een verrassend overzicht van tegendraadse, niet gepolijste kunst, gemaakt door mensen die veelal niet zijn opgeleid tot kunstenaar. Het museum richt zich op actuele Outsider Art, afkomstig uit de groeiende collectie van Het Dolhuys met werk van Engelse, Franse, Iraanse en Nederlandse kunstenaars. Naast de vaste collectie is er een omvangrijke tentoonstelling over Japanse Outsider Art. Stap een compleet nieuwe wereld binnen en wordt meegenomen in de wilde achtbaan van Outsider-kunstenaars, die soms bijna maniakaal te werk gaan.

Openingstijden

dagelijks, 10-17 u
1 jan, 11-17 u
gesloten op 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 12,50, t/m 11 jaar gratis, student/CJP € 8,50
combinatieticket Outsider Art Museum, Hermitage Amsterdam, Hollanders van de Gouden Eeuw € 25


Museumkaart geldig