Openluchtmuseum Ootmarsum

Weefgetouw

Pronkstuk

Weefgetouw

Ons echte goud van ons museum zijn de oude ambachten, die veel leven in het museum brengen. Op dit moment hebben wij twee fraaie weefgetouwen staan waarop we regelmatig demonstraties geven. Het weefambacht heeft vele spreekwoorden en gezegden opgeleverd. In ons museum krijgt u de herkomst hiervan uitgelegd. Door de lengte draden (de schering) gooit of schiet de wever de spoel (de inslag). Deze eindeloos herhaalde handeling bracht ons de uitdrukking ‘dat is schering en inslag’. De 700 à 800 lengtedraden worden gewikkeld om een zogenaamde boom. ‘Een boom op zetten’ was een precies en langdurig werk. Als er aan iets nieuws begonnen werd op het weefgetouw dan ‘werd er iets op touw gezet’. Kom langs op 16 of 17 april, spin of weef zelf een stukje en leer meer over de spreekwoorden en gezegden!

Delen

Museuminformatie

Openluchtmuseum Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum

Wie het Openluchtmuseum Ootmarsum betreedt, bevindt zich opeens op het platteland uit vervlogen tijden. Het parkachtige terrein geeft een beeld van het dagelijkse leven van de boer en landarbeider en van de rijke bestuurders. Dit alles met huizen en schuren, die compleet zijn ingericht met meubels, gereedschappen en wagens. Het grootste deel van het park laat zien hoe de boerengezinnen vroeger leefden. Dichtbij de natuur, sober, zelfvoorzienend en eenvoudig. Onderwerpen als land bewerken, wonen, tradities, kleding, spinnen en weven, smeden etc. komen voorbij. Er is een gratis audiotour met informarie over de voorwerpen en gebouwen aan de hand van Twentse spreekwoorden en gezegden.

Het Drostenhuis, het voormalige woonhuis van de Drost van Twente, in het centrum van Ootmarsum is met hetzelfde toegangsbewijs te bezoeken.
 

Openingstijden

jan: za + zo, 10-16 u
feb-okt: dagelijks 10-17 u
nov + dec: dagelijks 10-16 u
gesloten op 1 jan
 

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6,75, t/m 9 jaar gratis, 10 t/m 15 jaar / 65+ € 5,75
toegangsbewijs biedt ook toegang tot het Drostenhuis in het centrum van Ootmarsum.


Museumkaart geldig