Openluchtmuseum Het Hoogeland

​TBC-huisje

Pronkstuk

​TBC-huisje

Tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw was Tuberculose een algemeen voorkomende ziekte. Voor de introductie van antibiotica werden TBC-patiënten behandeld met zonlicht, rust en frisse lucht. Naast de bekende sanatoria werden daarvoor ook TBC-huisjes ingezet. De eenvoudige huisjes werden aangeschaft of geleend van het Groene Kruis. Het huisje werd in de tuin opgebouwd en de patiënt bracht er meerdere maanden in door. Opmerkelijk was dat de huisjes draaibaar waren en dus altijd op de zon konden worden georiënteerd. Het TBC-huisje op het terrein van ons museum is afkomstig uit Woldendorp en door ons grondig gerestaureerd. Het is een spectaculaire aanvulling van de collectie.

 
 

Delen

Exposities

2 apr 2017 - 3 sep 2017 ART-SCHOK

ART-SCHOK

Openluchtmuseum Het Hoogeland start het museumseizoen met de tentoonstelling ART-SCHOK. De tentoonstelling verenigt 9 kunstenaars uit de regio die geïnspireerd zijn door de aardbevingsproblemen in Groningen. Zij geven hun artistieke oordeel voer de gevolgen van de bevingen voor het eeuwenoude cultuurlandschap. Daarnaast gaan ze in op de angsten en onzekerheden die de gaswinning bij de inwoners van het gebied teweeg brengt.

Museuminformatie

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Openluchtmuseum Het Hoogeland

Aan de hand van twintig gebouwen laat Openluchtmuseum Het Hoogeland zien hoe er in de 19e eeuw op het platteland werd gewoond en gewerkt. Het lijkt alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren. Kijk gerust rond in de woning van een dagloner, een burgermanswoning, een schipperswoning, de huizen van de veearts en de koster en het gasthuis voor oude vrouwen.
Buitenshuis speelt het leven zich af in de werkplaats van de schilder, de slagerij, de smederij, de drukkerij, het schoolgebouw en het café. Alle gebouwen zijn heel gedetailleerd ingericht.

Openingstijden

apr t/m okt: gehele museumterrein di t/m za 10-17 u, zo + feestdagen 13-17 u
nov t/m mrt: za 10-17 u, zo + feestdagen 13-17 u
gesloten op 1 jan en 25, 26 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7,  6 t/m 11 jaar € 3, CJP € 3,50, t/m 5 jaar gratis,


Museumkaart geldig