Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet

De Mallemolen was een huis

Pronkstuk

De Mallemolen was een huis

In 2013-'14 werd de Mallemolen opnieuw opgebouwd. De Mallemolen was een huis dat bestond uit vier éénkamer-woningen en aan vier gezinnen huisvesting bood. Het stond in de buurt van het Themapark. In 1958 stak burgemeester Hans van Ek de bouwvallige woning in brand om aandacht te vestigen op het krottenvraagstuk. De naam wordt op verschillende manieren verklaard. De ene is dat als alle deuren open stonden het vierkante gebouw net leek op een molen met vier wieken. Een andere verklaring is dat de woning aan de noordkant kouder was dan de andere drie. Nieuwe bewoners kwamen aan de noordkant te wonen en schoven door als een andere ruimte leeg kwam. Het gebouw had daardoor iets van een draaimolen.

Museuminformatie

Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet

Openluchtmuseum en Themapark De Spitkeet toont hoe mensen tussen 1850 en 1950 op de heide in Friesland en Groningen leefden. Aan de hand van verschillende soorten huisjes komt de geschiedenis tot leven. De naam van het museum ontleent het aan de Spitkeet, een plaggenhut die in één dag werd gebouwd. Iets meer luxe was er in een Waldhûske, een stenen huis, met bedsteden en aparte ruimte voor het vee. Nog meer comfort was er in de woningwetwoning,vanaf 1909 gebouwd door Stichting Woningbouw Achtkarspelen. Opmerkelijk is de Holwoning, in een verhoging in het landschap. Daar woonden de allerarmsten. De armen werden begraven op het armenkerkhof.

apr t/m okt: di-za 10-17 u, zo 13-17 u

Entree - Toegangsprijzen