Oorlogsmuseum Overloon

Koffiekan met granaatschade

Pronkstuk

Koffiekan met granaatschade

Bij de bevrijding van Den Bosch wordt deze koffiekan geraakt door een granaatscherf die door een ruit vliegt. De vierjarige Annemie van Goethem, die onder het raam ligt te slapen, blijft ongedeerd. Maar wat als de scherf 20 centimeter lager naar binnen was gekomen? De toevalsfactor bij rampen is niet te bevatten. De één wordt getuige, de ander slachtoffer. Tijdens de bevrijdingsgevechten om Den Bosch, van 22 tot 28 oktober 1944, worden zevenhonderd huizen vernield. Meer dan tienduizend panden lopen schade op. Het koffiekannetje maakt nu deel uit van onze nieuwe, permanente exposite “Nederland in de Tweede Wereldoorlog”.  

Delen

Exposities

23 apr 2015 - 31 okt 2015 De Oorlog op Zolder

De Oorlog op Zolder

De tentoonstelling De Oorlog op Zolder, Goud voor het Museum vertelt het verhaal achter een aantal pronkstukken die te bewonderen zijn in het museum. Waarom besluiten mensen om hun object aan het Oorlogsmuseum te schenken of waarom juist niet? Is er gevoel van schaamte of angst? De tentoonstelling schetst een beeld van wat mensen voelen bij de oorlogsobjecten die ze bezitten of geschonken hebben. Ook maakt het duidelijk dat schenkingen onmisbaar zijn en dat bijna alle schenkingen welkom zijn. Het is natuurlijk ook voor iedereen dé kans om authentieke oorlogsobjecten van dichtbij te bekijken.

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

Nederland in de Tweede Wereldoorlog

In de vaste tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog maak je – aan de hand van acht hoofdpersonen – van dichtbij mee tegen welke problemen die acht destijds aanliepen. Alle belangrijke thema’s uit die jaren komen aan bod. Van mobilisatie tot bevrijding, en van uitwijken tot overleven. Bekende maar ook minder bekende hoofdpersonen spreken het publiek toe, zoals bijvoorbeeld het Joodse meisje Hélène Egger, die iedereen om haar heen ziet wegvallen, en beeldhouwer Gerrit Jan van der Veen. Het verhaal van het dagelijks leven, de verbazing over de nieuwe Duitse maatregelen en het ongeloof over de Jodenvervolging komen terug in het dagboek van Arnolda Huizinga-Sannes, ‘gewoon’ een getrouwde vrouw in Den Haag. Zij hield precies bij wat er gebeurde. Haar verhaal is de spiegel van het gewone leven en een continu houvast bij het bezoek aan de tentoonstelling.
 

Museuminformatie

Oorlogsmuseum Overloon

Oorlogsmuseum Overloon

Oorlog hoort in een museum thuis! Dat is de boodschap van het Oorlogsmuseum in Overloon. Hier vindt u alles over de Tweede Wereldoorlog. Via de opkomst van Hitler, de mobilisatie en de Duitse inval wordt u meegenomen naar de bezetting en de terreur van de vervolging. En natuurlijk ziet u hoe het verzet daartegen in het geweer kwam. Speciale aandacht is er ook voor de Slag bij Overloon, toen Duitse tanks het opnamen tegen de Amerikaanse en Engelse. In Overloon kunt u zelf ervaren hoe dat er aan toe ging en dat staat garant voor een onvergetelijk bezoek aan dit museum.

Openingstijden

ma-vr 10-17 u, za/zo/feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan, 24, 25 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 15, 4 t/m 12 jaar € 9


Museumkaart geldig