Noordelijk Scheepvaartmuseum

Roerkop Godin Athena

Pronkstuk

Roerkop Godin Athena

Deze 18e eeuwse houtgesneden roerkop is het hoofd van de godin Athena met een drakenbekhelm. Bovenop de helm zie je een hagedis uitgesneden. Een roerkop is een kostbaar houtsnijwerk dat bij veel schepen al vanaf de middeleeuwen ter versiering was aangebracht op het roer. Het ging om schepen die werden bestuurd met een helmstok, die in het verlengde staat van het roer. Oorspronkelijk plaatste de scheepsbouwer de roerkop met een Griekse of Romeinse mythische figuur als bescherming op het schip. Later werd de roerkop vooral een teken van rijkdom en schoonheid waar schippers mee konden pronken. Een echt pronkstuk dus. En wist je dat roerkoppen alleen op Nederlandse schepen voorkwamen? 

Delen

Exposities

2 jul 2016 - 1 jul 2017 De pelgrim en de dame

De pelgrim en de dame

Ter gelegenheid van de 20e editie van het jaarboek Hervonden Stad is er in het Noordelijk Scheepvaartmuseum een tentoonstelling met archeologische vondsten en historische bouwmaterialen. Groningen is vele malen strijdtoneel geweest van oorlogen, veldslagen en burenruzies. Vondsten als stenen kogels en zwaarden illustreren het wapengekletter. Bouwhistorische ontdekkingen laten soms een glimp zien van het interieur van destijds, maar de bijzondere kleuren, fraaie patronen en mooie materialen spreken vaak zeer tot de verbeelding. Onder meer een schildering van Jan Abel sr. Wassenbergh uit het pand Vismarkt 40 en een behangfragment met de afbeelding van een Japanse jongedame tonen de Groningse kleurenpracht in woonhuizen in de 18e en 19e eeuw. Ook zijn zeldzame pelgrimsinsignes uit de bedevaartsplaatsen in de tentoonstelling te zien.

Museuminformatie

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum brengt in twee middeleeuwse panden de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart tot leven. En vertelt het verhaal van de schepen, hun bemanningen en de cultuur er omheen. Het museum geeft een chronologisch overzicht van 15 eeuwen maritieme historie. De ontdekkingstocht voert van het Utrechts schip via de Hanzekoggen, de turfschepen en Oostzeevaarders naar de Groninger kustvaart in de 20ste eeuw. De ontwikkelingen worden in beeld gebracht met modellen, schilderijen en van schepen afkomstige voorwerpen. In het museum staat bijvoorbeeld een compleet stuurhuis van een Groninger coaster.

Openingstijden

di t/m za 10-17 u, zo + feestdagen 13-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr, 28 aug + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 15 jaar / 65+ € 3,50


Museumkaart geldig