Suusje kleden

Pronkstuk

Suusje kleden

Een pronkstuk is Suusje kleden van Arthur Briët (Madioen 1867- Nunspeet 1939). Hij ontdekt Nunspeet in 1893 op een trektocht vanuit Laren. Hij is dé schilder van het boereninterieur, binnenvallend licht en doorkijkjes naar buiten. Behalve boerenbinnenhuizen schildert Briët ook prachtige portretten. Hier heeft hij zijn echtgenote en dochter Suzanne op het doek vastgelegd. In Briëts interieurs zijn vooral moeders en kinderen afgebeeld. In een tijd van grote veranderingen door de industrialisatie werd de geruststellende zorgzaamheid van het moederschap een geliefd thema in de schilderkunst. Dit schilderij is met vele andere kunstwerken te zien in de presentatie Kunstenaarsdorp.

Delen

Exposities

21 jan 2017 - 11 jun 2017 Jos Lussenburg - markant palet

Jos Lussenburg - markant palet

Kunstschilder Jos Lussenburg (1889-1975) was een kunstenaar met veel talenten; zijn passie voor de schilderkunst was even groot als die voor de muziek. Als kunstschilder én leermeester, als begenadigd violist, inspirerend dirigent van (amateur)orkesten en als directeur van muziekscholen in de regio groeide hij uit tot de spil van het naoorlogse kunstleven op de Noordelijke Veluwe. Het meest bekend is Lussenburg geworden met schilderijen van het leven op en rond de Zuiderzee. Hij laat zich door zijn schilderijen kennen als een bevlogen romanticus.

9 apr 2017 - 5 jun 2017 Blauwe Gerrit en het mysterie van de verdwenen schapen

Blauwe Gerrit en het mysterie van de verdwenen schapen

In april verschijnt het prentenboek Blauwe Gerrit en het mysterie van de verdwenen schapen, het tweede prentenboek van een reeks verhalen over Blauwe Gerrit. Het Noord-Veluws Museum presenteert ter gelegenheid van de boekpresentatie een kinderexpositie over Blauwe Gerrit. Een Veluws volksverhaal, kunst en Veluwse natuur vormen de ingrediënten van een fantasierijk prentenboek en uitstapje. Maak een wandeling door het prentenboek en ontdek samen met Blauwe Gerrit de Veluwse natuur, historische plaatsen zoals Elspeet en het schilderachtige Hattem. Het klompenpad met speelse opdrachten en leuke vragen maakt het bezoek aan deze expositie een leerzame en verrassende ervaring voor jong en oud.
 

Museuminformatie

Noord-Veluws Museum

Noord-Veluws Museum

Het Noord-Veluws Museum is vooral een kunstmuseum, dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars. Het museum beperkt zich niet tot het geven van informatie over de schilderijen, maar koppelt daar verhalen aan. Verhalen van de schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier van 1880 tot 1950 woonden en werkten. Een periode waarin de ongerepte natuur en de eenvoudige bewoners van de Veluwe een grote aantrekkingskracht uitoefenden op stadsbewoners. Juist in een tijd van opkomende industrie en verstedelijking wordt de schoonheid van de natuur en het leven dicht bij de natuur ontdekt.

Openingstijden

di t/m za, 10-17 u
zo 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Pinksterdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar € 3


Museumkaart geldig

Activiteit

Verschillende activiteiten

Verschillende activiteiten

Di 4 t/m vr 7 april, 14 uur: Gratis rondleiding door de tentoonstelling Jos Lussenburg – markant palet en de presentatie Kunstenaarsdorp.

Wo 5 april, 14-16 uur: Geïnspireerd door het Veluwse prentenboek Blauwe Gerrit en de Witte Wieven maken de kinderen een kunstwerk door te tekenen, schilderen of vilten met schapenwol. Ook is er een kleine interactieve voorstelling door Miepje Eikenblad. 

Zo 9 april, 14-16 uur:  Miepje Eikenblad komt voorlezen in de kinderexpositie Blauwe Gerrit en het mysterie van de verdwenen schapen. Miepje Eikenblad woont haar hele leven al op de Veluwe en komt vaak in de bossen. Ze heeft het nieuwe prentenboek van Blauwe Gerrit bij zich. Ook neemt ze haar dieren – handpoppen – mee. Daarna kunnen de kinderen hun eigenvilten schaapje maken met schapenwol.

NB: Voor Museumkaarthouders is er deze week een verrassing zolang de voorraad strekt! Jongeren – 13 t/m 18 – betalen slechts € 2,50 i.p.v. € 9, volwassen: € 5 i.p.v. € 9 entree.