Nieuw Land Erfgoedcentrum

​Groninger flabben

Pronkstuk

​Groninger flabben

De Groninger flabben zijn een deel van de muntschat, in 2012 aangetroffen tijdens de opgraving van een scheepswrak in Oostelijk Flevoland.  De munten komen uit 1562 en 1568, als deel van een zilverschat met 46 munten uit verschillende jaren. De ondergang van het schip is met de muntschat nauwkeurig bepaald. Het moet tussen 1571 1573 zijn vergaan, niet ver van de datum van de Slag op de Zuiderzee in 1572. Waarschijnlijk was de muntschat het handelskapitaal van de schipper. De munten zijn te zien in Gezonken Schatten, de tentoonstelling in Nieuw Land met topvondsten uit het 40.000 objecten tellend Maritiem Depot, te zien t/m 7 januari 2018. Vanaf de start van het Zuiderzeeproject zijn alle scheepsvondsten ondergebracht in het Maritiem Depot. Dit depot is uitgegroeid tot één van de grootste en rijkste archeologische collecties ter wereld op het gebied van het maritieme verleden van Nederland. Het depot is sinds eind 2016 ondergebracht bij Batavialand, locatie Nieuw Land Erfgoedcentrum.
 

Delen

Exposities

23 feb 2016 - heden IJsselkogge

IJsselkogge

Tijdens werkzaamheden door Rijkswaterstaat in de IJssel voor Ruimte voor de Rivier ontdekte men een scheepswrak in de IJssel bij Kampen. Na duikonderzoek bleek het een omvangrijk en zeer goed gebleven scheepswrak van een kogge uit de eerste helft van de 15e eeuw. Er werden nog twee andere wrakken aangetroffen; een aak en een punter. Na de succesvolle lichting van het koggeschip uit de IJssel en het plaatsen van de kogge in het tijdelijke conserveringsstation van Batavialand, locatie Nieuw Land Erfgoedcentrum, is er een beknopte tentoonstelling over de kogge te bezichtigen. De tentoonstelling IJsselkogge gaat over de geschiedenis, de bouw en vaarroute van de koggen, maar ook over de ontdekking van de IJsselkogge, het onderzoek, de lichting en de conservering.
 

27 jan 2017 - 6 jun 2017 Kunst uit eigen verzameling

Kunst uit eigen verzameling

Nieuw Land bezit een bescheiden aantal kunstwerken als schilderijen, grafisch werk, 3D-objecten en foto’s. Met de expositie Kunst, uit eigen verzameling richt Nieuw Land zich op de werken waarin cultuurhistorie en kunst nauw met elkaar verbonden zijn. Te zien zijn tekeningen van Henk Rotgans, een vilten polderlandschap van Cora Jongsma en grafische werkstukken van cartograaf Jan Schilder. Speciale aandacht gaat uit naar kunstwerken die van de gemeente Lelystad als schenking werden ontvangen. Ook is er speciale aandacht voor enkele werken van kunstschilder Johan Hendrik van Mastenbroek, die in de jaren dertig van de vorige eeuw veel aandacht besteedde aan de bouw van de Afsluitdijk en de eerste IJsselmeerpolders. In de tentoonstelling zijn ook vitrines opgenomen met tekeningen van Schokland, werken waarin poëzie en beeld worden gecombineerd en voorbeelden van kunstnijverheid.

18 feb 2017 - 7 jan 2018 Gezonken schatten

Gezonken schatten

Drie grote kanonnen, een rapier, loodjes met stadwapens uit de 18e eeuw, een hele lading tinnen potten en een grote verzameling potten van steen: het zijn voorbeelden van opvallende vondsten in de tentoonstelling Gezonken Schatten. Voor de tentoonstelling zijn topstukken uit de 40.000 objecten tellende collectie van het Maritiem Depot van Batavialand geselecteerd. De voorwerpen zijn afkomstig uit de wrakken van schepen die ooit vergingen in de Zuiderzee, Waddenzee en Noordzee.  Flevoland is met 430 vindplaatsen van wrakken het grootste droge scheepskerkhof ter wereld. De jongste provincie van Nederland is een ware maritieme schatkist. Naast de selectie van voorwerpen uit het depot, wordt in de tentoonstelling getoond welke informatie vondsten kunnen bieden en wat je hiermee kunt doen.

Museuminformatie

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Nieuw Land Erfgoedcentrum

Nieuw Land vertelt het verhaal van het grootste inpolderingproject aller tijden: het Zuiderzeeproject. Speciaal voor kinderen zijn de presentaties Het Watertheater, Ondergronds en De Watermensen met heel veel dingen die je zelf kunt doen en onderzoeken. Ontmoet de prehistorische Swifterbantmens in OER!. Maak een reis door de tijd aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen die in dit gebied leefden… of geleefd zouden kunnen hebben!  De tentoonstelling Polderen! laat je de bijzondere geschiedenis én toekomst van het Zuiderzeegebied en Flevoland beleven. 

Openingstijden

di t/m vr, 10-17 u, za, zo + feestdagen 11.30-17 u
in schoolvakantie ook op ma geopend
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, 4 t/m 17 jaar € 4, Cultuurkaart / 65+ € 8
kijk voor meer tarieven (o.a. groepskorting) op de website van Nieuw Land


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding

Di 4 april 14–16 uur: Lezing Scheepsarcheologie onder water in Flevoland door maritiem historicus en scheeps- en onderwater-archeoloog Arent Vos. Hij laat aan de hand van een aantal in Nederland onder water onderzochte scheepswrakken zien hoe rijk dergelijke vondstcomplexen kunnen zijn en hoeveel verhalen er over te vertellen zijn. Aanmelden: aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl o.v.v. rondleiding + datum/lezing en aantal  personen. € 5,50 
                      
Wo 5. do 6, vr 7, za 8 & zo 9 april, 13.30– 14.15 uur: Rondleiding Maritiem Depot door onderzoeker Arent Vos voor kinderen en ouders, max. 6 personen. € 2,50 euro pp. Aanmelden: aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl o.v.v. rondleiding 5, 6 , 7, 8 of  9 april. 

Zo 9 april, 14–16 uur: Demonstratie conservering vondsten. Wat gebeurt er met scheepswrakken en met name de voorwerpen die in of bij de wrakken gevonden zijn? Hoe zorgen conserveringsspecialisten ervoor dat de vondsten bewaard kunnen blijven zodat we ze in musea kunnen tentoonstellen? Laura Koehler, specialist maritieme materialen vertelt kinderen en hun familieleden en ouders hier meer over. Geen aanmelding nodig, geen extra kosten naast entreeprijs. 

Zo 9 april 13.30 – 14.30 uur: Lezing over scheepsarcheologie onder water in Flevoland door onderzoeker Arent Vos. 
Maritiem historicus en scheeps- en onderwaterarcheoloog Arent Vos laat aan de hand van een aantal in Nederland onder water onderzochte scheepswrakken zien hoe rijk dergelijke vondstcomplexen kunnen zijn en hoeveel verhalen er over te vertellen zijn. € 4.