NEMO Science Museum

​Chapel Radio, 1931, Philips

Pronkstuk

​Chapel Radio, 1931, Philips

Chapel Radio, 1931, Philips

Ontworpen door Louis Kalff, één van Philips’ meest invloedrijke vormgevers. De radio had toen, en nu eigenlijk nog steeds, een enorm gedurfd en futuristisch ontwerp. In 1925 ging Kalff bij de reclameafdeling van Philips werken. Hij werd verantwoordelijk voor het ontwerp van nieuwe producten. Hij presenteerde Philips op de wereldtentoonstellingen in Barcelona, Antwerpen, Brussel en Parijs. Kalff ontwierp ook het iconische Philips-beeldmerk, dat groot op de Chapel Radio prijkt. Na zijn pensionering in 1960 bleef Louis Kalff bij Philips als adviseur en architect. In 1961 ontwierp hij het Evoluon.

Delen

Exposities

17 okt 2015 - heden Wetenschap in alle tijden

Wetenschap in alle tijden

Wetenschappers bouwen steeds voort op ontdekkingen van anderen. Ze zijn nieuwsgierig, kijken kritisch naar bestaande theorieën en stellen vragen. Dat geldt zowel voor het heden als het verleden. Ervaar hoe burgers door de jaren heen betrokken zijn bij de wetenschap; via het Museum van de Verlichting (Teylers Museum) en ook via de Vermakelijke Wetenschap in de 18e en 19e eeuw (met objecten van Museum Boerhaave). Je kunt zelf onderzoek doen via de interactieve opstelling Onderzoek als een wetenschapper of proefpersoon zijn in actueel wetenschappelijk onderzoek via NEMO Science Live en NEMO Research & Development.

beeld: DigiDaan

17 okt 2015 - heden Wonderlijke wetenschap

Wonderlijke wetenschap

Natuurkunde is overal: de kleuren van een regenboog, het knetteren van een trui en het verschil van stemhoogte bij mannen en vrouwen. Wonderlijke Wetenschap gaat over al die verschijnselen van alle dag. Bij Wonderlijke Wetenschap kan je deze verschijnselen zelf oproepen en direct zien hoe het werkt. Ontdek zo hoe doodgewone en toch verrassende natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten.

beeld: DigiDaan

1 jun 2015 - heden Waterrijk

Waterrijk

Ervaar in Waterrijk wat er allemaal komt kijken bij het drinkwaterzuiveringsproces voordat het schone drinkwater uit de kraan komt en onderzoek hoe je in Nederland droge voeten houdt.

1 jun 2015 - heden Waterkracht

Waterkracht

Mensen gebruiken al eeuwenlang de kracht van water om zware klussen uit te voeren. In NEMO kan je zelf ervaren hoe je die kracht kan indammen. Met metalen buizen en zandzakken leid je het water langs een molen en vorm je een stuwdam. Zo kan 'groene' energie opgewekt worden. Een smalle dam zorgt voor veel kracht, maar is moeilijker om heel te houden.

20 dec 2014 - heden Energierijk

Energierijk

Ontdek hoe duurzame energie uit licht, water en wind de wereld om je heen in beweging zet. In de tentoonstelling Energierijk vang je zelf zoveel mogelijk energie uit licht, wind en water en zet hiermee allerlei bijzondere objecten in beweging. Hoe efficiënter de energie wordt omgezet, hoe sneller het object in beweging komt. De wandvullende illustratie met bewegende elementen geeft informatie over het verschil in impact op het milieu tussen fossiele brandstoffen en hernieuwbare energiebronnen. Het toont bovendien hoe duurzame energie kan worden opgewekt en slim kan worden ingezet.

23 sep 2014 - heden Wereld van vormen

Wereld van vormen

In de tentoonstelling Wereld van Vormen maak je kennis met meetkunde. Onder andere door het vouwen van veelvlakken (polyhedrons), het maken van doorsnedes, schatten van inhoudsmaten, het maken van anamorfosen, de werking van perspectief en landmeten. Ontdek hoe je van driehoeken en vierkanten nieuwe vormen kunt maken, hoeveel jouw lengte en schoenmaat lijkt op de gemiddelde lengte en maat van de bezoekers in NEMO en dat een symmetrisch gezicht als mooi wordt ervaren. Er zijn meetinstrumenten van vroeger en nu en je leert zelf hoe je de snelste weg kiest met gebruik van meetkundige principes. Door te onderzoeken hoe de principes werken, ga je wiskunde begrijpen en leren toepassen.

22 apr 2016 - heden Energetica

Energetica

In de nieuwe tentoonstelling Energetica maak je kennis met de kracht van de weerselementen zon, water en wind. Je ziet hoe de kracht van de elementen gebruikt wordt om energie op te wekken. Deze tentoonstelling is te zien op een bijzondere plek van het museum: bovenop het dak van NEMO!

beeld: DigiDaan

Innovatie Galerij

Innovatie Galerij

Bekijk een verzameling van iconische apparaten uit de historische techniekcollectie van NEMO in de Innovatie Galerij. Beeldbepalende technische apparaten van vroeger geven je een mooie indruk van innovatie door de jaren heen. Zo zie je een gigantische batterij uit de 18e eeuw die maar één lamp kan verlichten.

Museuminformatie

NEMO Science Museum

NEMO Science Museum

Maak je wereld groter met NEMO! NEMO Science Museum is het grootste science museum van Nederland en is voor iedereen die nieuwsgierig is. Iedere bezoeker, van jong tot oud, kan hier zelf de wereld van wetenschap en technologie ontdekken. NEMO neemt je mee in de wereld van die alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn. Ontdek bijvoorbeeld hoe bruggen werken, waarom je soms dingen ziet die er niet zijn en hoe bliksem ontstaat door zelf aan de slag te gaan met de interactieve opstellingen. Workshops, filmpjes, experimenten en demonstraties maken je NEMO-dag compleet. Een knetterende trui of een regenboog: na een bezoek aan NEMO zal je met nieuwe ogen naar de wereld kijken.

beeld: DigiDaan

Openingstijden

di t/m zo, 10-17.30 u
van 28 mrt t/m 4 sep 2016 + in (korte) schoolvakanties ook op ma
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

€ 16,50, t/m 3 jaar gratis, stadspas Amsterdam / CJP / Studentenkaart € 7,50, Amsterdam City Card gratis, begeleider mindervalide / autipas gratis.


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding technisch erfgoed

Rondleiding technisch erfgoed

Wo 5 april, 12.45-17.15 uur: Rondleiding, elk halfuur. Samen met Rob van Hattum, Hoofd Collectie bij NEMO, loop je langs de Innovatie Galerij op de tweede verdieping. Van Hattum vertelt mooie anekdotes en verhalen over uiteenlopende apparaten uit de erfgoedcollectie van NEMO. In een reis door de tijd zie je onder andere de Chapel Radio van Philips uit 1931, ontworpen door Louis Kalff, een beroemde Nederlandse ontwerper, bijvoorbeeld van het Evoluon in Eindhoven. Je ziet ook de allereerste, volledig met de hand aangedreven stofzuiger en je ontdekt waar de parlograaf uit 1911 eigenlijk voor diende.