Nederlands Zouavenmuseum

Uniek zouavengeweer

Pronkstuk

Uniek zouavengeweer

Ons echte goud is gemaakt van ijzer en hout. Een uniek zouavengeweer dat het Beleg van Rome op 20 september 1870 heeft meegemaakt. En dat bij de capitulatie van Civita Vecchia niet aan de Sardinische overwinnaars werd uitgeleverd. Zouaaf Dado, oppasser van Luitenant Arts, wist het aan de inspectie van de vijand te onttrekken door de stukken gedemonteerd in de pijpen van zijn broek mee te smokkelen. Daarna werd het geweer naar Holland gesmokkeld door Luitenant Arts. Een origineel zouavengeweer met in de loop gegraveerd het pauselijk embleem en een serienummer. Dit en nog vele andere bijzondere objecten kunt u zien in het Nederlands Zouavenmuseum te Oudenbosch.

Delen

Museuminformatie

Nederlands Zouavenmuseum

Nederlands Zouavenmuseum

Zouaven waren vrijwilligers die in de 19de eeuw ten strijde trokken om de onafhankelijkheid van de Pauselijke Staat te verdedigen tegen de Italianen. Veel zouaven waren Nederlanders. Het museum vertelt hun verhaal. In zaal 1 is een aantal originele uniformen te zien. In zaal 2 trekken twee schilderijen de aandacht. Het ene toont Pieter Janszoon Jong, de bekendste Nederlandse zouaaf, in gevecht te Monte Libretti. Op het andere schilderij is te zien hoe Nederlandse zouaven bereid waren te helpen bij de cholera-epidemie in Albano. In zaal 3 bevinden zich talrijke persoonlijke brieven, verzoekschriften, dagboekjes, ontslagbewijzen, foto’s en onderscheidingen.

Openingstijden

1e + 3e zo vd maand 14-17 u, mei t/m sep: ookdi t/m do 14-17 u, Carnaval en 25 dec t/m 1 jan gesloten

Entree - Toegangsprijzen

volw € 3,50 euro, t/m 12 jaar € 1,50 euro


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding

Rondleiding

Zo 9 april, 14.30 uur: Rondleiding over het bijzondere verhaal van 3.200 Nederlandse jongens, die tussen 1860-1870 naar Italië reisden om de Paus te helpen bij de verdediging van zijn land. Het museum is speciaal voor de Museumweek vandaag open.