Nederlands Steendrukmuseum

Cyclorama, een kleurrijk mini-theater

Pronkstuk

Cyclorama, een kleurrijk mini-theater

Een opmerkelijk object in het Nederlands Steendrukmuseum is een cyclorama uit circa 1880. Dit kleurrijke mini-theater is gemaakt in chromolithografie en verhaalt in 22 gelithografeerde tableaus over een avontuurlijke reis naar Afrika. Met een slingertje is de papieren rol met daarop de avontuurlijke scènes te draaien. Een audiovisuele presentatie bij de vitrine toont het hele verhaal en de achtergrond van dit fraaie topstuk uit de collectie.

Delen

Exposities

21 jan 2017 - 27 aug 2017 Mobiliteit in steendruk

Mobiliteit in steendruk

De expositie Mobiliteit in Steendruk in het Nederlands Steendrukmuseum toont een spectaculaire selectie van zowel Nederlandse als internationale affiches en ander drukwerk met mobiliteit als centraal thema. Met een serie gefotolithografeerde prentbriefkaarten komt ook Brabant daarbij aan bod. Er is werk te zien van o.a. Jules Chéret, Cassandre, Jan Lavies, Henri Pieck, Piet van der Hem,
Eppo Doeve en Jan Sluijters.

Museuminformatie

Nederlands Steendrukmuseum

Nederlands Steendrukmuseum

In 1798 vond Alois Senefelder het vlakdrukprocedé uit, ofwel de steendruk of lithografie. Wat dit voor gevolgen had, wordt duidelijk in het Nederlands Steendrukmuseum. Alle facetten van steendruk komen aan bod. De collectie is gevarieerd en omvat onder meer boekillustraties, reclameplaten, speelkaarten, ansichtkaarten en prenten. En natuurlijk passeren veel steendrukpersen de revue. Een aantal wordt nog regelmatig gebruikt. Ook is er een getrouwe replica te zien van de eerste houten steendrukpers van Alois Senefelder uit 1798. In het museumatelier zijn regelmatig workshops en drukdemonstraties. Ook zijn daar vaak kunstenaars aan het werk.

Openingstijden

di t/m zo 13-17 u
gesloten op feestdagen en tijdens carnaval

Entree - Toegangsprijzen

volw € 6,  t/m 12 jaar (onder begeleiding) gratis, 13 t/m 18 jaar / CJP / student € 4


Museumkaart geldig