Ed van der Elsken

Pronkstuk

Ed van der Elsken

Het Nederlands Fotomuseum start binnenkort met het restaureren van de kleurenfoto’s van Ed van der Elsken, één van de grootste en meest invloedrijke fotografen van Nederland. Door vochtige omstandigheden in het woonhuis van de fotograaf, is het archief aangetast door schimmel. Alleen door de foto’s stuk voor stuk te restaureren kunnen we ze veilig stellen voor de toekomst. Met ruim 45.000 foto’s wordt dit het grootste restauratieproject in de geschiedenis van de Nederlandse fotografie.

Delen

Exposities

13 jan 2017 - 20 aug 2017 De collectie belicht door Jan Cremer

De collectie belicht door Jan Cremer

Voor de vierde editie van de succesvolle tentoonstellingsreeks De collectie belicht door… heeft het Nederlands Fotomuseum schrijver en kunstenaar Jan Cremer als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. Hij zal vijftien foto’s presenteren die hem inspireren of aan het hart gaan. Met een persoonlijke toelichting bij iedere foto zet deze intieme tentoonstelling de collectie in een nieuw licht en krijgt het publiek tegelijkertijd een scherp beeld van wat Jan Cremer drijft.

28 jan 2017 - 7 mei 2017 Europa. What else

Europa. What else

Slingers en vlaggen, acrobaten en fanfare, blinkende medailles en oranje, blauwe of rood-geel gekleurde petten en banieren: Europa is een even bonte als vrolijke verzameling van parade’s, optochten, feesten en herdenkingen. Ieder dorp, iedere stad, regio of land heeft een manier gevonden om de lokale of nationale eigenheid voor het voetlicht te brengen en te vieren. Dat mag en dat kan door de ongekend lange periode van relatieve vrede die Europa sinds 1945 heeft gekend, en doordat de democratie als regeringsvorm in alle landen de basis vormt. Wij zijn vrij. Het Nederlands Fotomuseum laat zien dat fotografen met hun werk positief kunnen bijdragen aan het debat over Europa. In de vaak benauwende discussies over de toekomst van Europa kunnen zij ons aansporen om toch eerst eens goed te kijken voordat we oordelen. Europa. What Else? daagt daarmee de bezoeker uit om zijn visie op Europa te verbreden. 

20 mei 2017 - 27 aug 2017 Etnomanie

Etnomanie

Etnomanie is een tentoonstelling over stijl van gastcurator en style profiler Ellie Uyttenbroek. Een knipoog naar Rotterdam als kleurrijke, ‘etnomanische’ stad waar zo’n 180 verschillende nationaliteiten met elkaar verbonden zijn. Maar de tentoonstelling is ook een knipoog naar de eclectische mode van tribal hipsters, zen vagabonds, floral crossdressers en oversized fashionistas. Het is een tentoonstelling voor ontwerpers, stylisten en fotografen, voor jonge bloggers en vloggers, maar bovenal voor diegenen die zich graag door ‘de ander’ laten inspireren.

20 mei 2017 - 3 sep 2017 Springvloed l Van Zoetendaal en De Collectie

Springvloed l Van Zoetendaal en De Collectie

Onder invloed van wind, zon en maan kan het zeewater soms veel hoger stijgen dan gewoonlijk: het is dan springvloed. Dit natuurverschijnsel symboliseert voor Willem van Zoetendaal zijn kennismaking met de Collectie van het Nederlands Fotomuseum, waarin zich miljoenen negatieven, contactvellen en afdrukken bevinden. Met zijn oog voor de schoonheid van fotografie, laat gastcurator Willem van Zoetendaal ons in de de tentoonstelling Springvloed | Van Zoetendaal & De Collectie kennismaken met meer dan 200 foto’s uit de Collectie in de oorspronkelijke vorm: foto’s die direct van het negatief zijn afgedrukt. Daar waar vele foto’s uit de tentoonstelling bekend zijn als uitsneden, toont Van Zoetendaal deze beelden voor het eerst in totaliteit. Hij laat zien dat juist in de ‘onbelangrijke’ toevalligheden – op de anders afgesneden delen – veel informatie over de visie en werkwijze van de fotograaf verscholen ligt.

Museuminformatie

Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum

Met een rijk geschakeerd tentoonstellingsprogramma van historische en hedendaagse, Nederlandse en internationale fotografie, is het Nederlands Fotomuseum dé plek voor de fotoliefhebber. Bezoek bijzondere tentoonstellingen, kijk rond in de digitale collectie, luister naar de verhalen achter de foto’s, relax in de foto- en filmlounge of bezoek de bibliotheek. Het Fotomuseum beheert ruim 130 archieven van Nederlandse fotografen en heeft hiermee een rijk overzicht van 100 jaar Nederlandse fotografiegeschiedenis in huis met onder andere Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Aart Klein en Frits Rotgans. Fotoafdrukken van de ruim 3 miljoen negatieven zijn te koop. De museumwinkel biedt verder een rijk assortiment aan mooie fotoboeken, foto’s en kaarten.

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, za, zo + feestdagen 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 12 jaar gratis, CJP / student € 5, Rotterdampas / Jaarkaart Nederlands Fotomuseum gratis

Tijdens de tentoonstelling van Frans Lanting (8 jun t/m 18 sep) geldt een toeslag van € 2,50, ook voor Museumkaarthouders.


Museumkaart geldig