Natuurmuseum Nijmegen

​Wolharige mammoet

Pronkstuk

​Wolharige mammoet

Deze mammoetschedel is in 1994 gevonden in een recreatieplas bij Bergharen, vlakbij Nijmegen: een mannetje dat rond de 45 jaar oud is geworden. De onderkaak en de slagtanden zijn niet meer aanwezig. De schedel is ongeveer 39.000 jaar oud. De wolharige mammoet – Mammuthus primigenius – leefde in Nederland tussen 300.000 en 11.500 jaar geleden, een periode van ijstijden. Een dikke vacht beschermde ze tegen de intense koude. Ze zijn familie van de olifanten en waren ongeveer net zo groot. Hun voedsel bestond uit planten, per dag wel 180 kg!

Delen

Exposities

18 feb 2017 - 16 jul 2017 Camouflage-kunstenaars

Camouflage-kunstenaars

In de tentoonstelling Camouflage-kunstenaars in Natuurmuseum Nijmegen kun je zien hoe dieren zich in het wild onzichtbaar weten te maken. Door middel van camouflage zorgen dieren ervoor dat ze opgaan in de omgeving. Zo gebruikt de zeeduivel deze tactiek om niet gezien te worden door de prooi die hij probeert te vangen. Terwijl de nachtzwaluw onzichtbaar zit te wezen op een boomstronk, om zo niet gezien te worden door zijn vijanden. Sommige dieren kunnen zich supergoed onzichtbaar maken, het zijn echte camouflage-kunstenaars. Zoals bijvoorbeeld de raadselachtige roerdomp, die dezelfde kleur heeft als het riet waar hij tussen staat. En komt er een windvlaag, dan wuift hij gewoon mee met het riet. Naast opgezette dieren en veel foto’s zijn er ook verschillende spellen en camouflage-activiteiten.

Museuminformatie

Natuurmuseum Nijmegen

Natuurmuseum Nijmegen

Wie binnen kijkt, ziet buiten meer! Een dagje uit in de natuur rond Nijmegen start in het Natuurmuseum. Daar maak je in het Bezoekerscentrum Gelderse Poort kennis met de bijzondere planten en dieren van het rivierenlandschap langs de Waal. Met verrassende, interactieve tentoonstellingen en activiteiten zoals veldlessen, natuurtochten en ganzenexcursies wil het museum mensen enthousiast maken voor de natuur. In onze winkel zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, waarmee je vanuit het museum zó de Gelderse Poort in kunt trekken. Voor kinderen is er veel te beleven. Binnen maken ze een speurtocht door de expositie, buiten kunnen ze elke maand mee met een spannende ontdekkingstocht door de natuur.

Openingstijden

di t/m vr 10-17 u, za, zo + feestdagen 13-17 u
gesloten op 1 jan, 1e Paasdag, 27 apr, Vierdaagse-vrijdag, 25 dec + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 3  jaar gratis, 4 t/m 15 jaar € 2,50, 65+ € 3, CJP € 1 korting  

! Voor sommige tentoonstellingen geldt een toeslag.


Museumkaart geldig