Natuurmuseum Fryslân

Griffioen

Pronkstuk

Griffioen

In het Natuurmuseum Fryslân is een heel bijzonder dier te zien: een griffioen. Half adelaar, half leeuw zorgde dit dier voor de nodige verwarring. Zo ging Aristoteles (384-322 v.Chr.) een indeling maken van het dierenrijk op basis van de uiterlijke kenmerken van dieren zelf. Door zijn veren zou de griffioen bij de vogels ingedeeld moeten worden, maar door het harige achterlijf bij de zoogdieren. Ook al was de griffioen al in het oude Griekenland bekend, niemand heeft er ooit een gezien. En dat is niet zo gek. Het is een fabeldier dat symbool staat voor de heerschappij over twee rijken: de aarde en de lucht. De griffioen is onderdeel van de allernieuwste presentatie van het Natuurmuseum: Darwins Zolder, alles over de evolutietheorie.

Delen

Exposities

1 apr 2017 - 3 sep 2017 Het Geheim van de Zee

Het Geheim van de Zee

In het Natuurmuseum Fryslân is een dubbelexpositie te zien: Het Geheim van de Zee en Waterlicht. Thema dat beide exposities verbindt, en bovendien vast een brug slaat naar de OnderWaterSafari die voorjaar 2018 opengaat, is: de onderwaterwereld.

De kleurrijke sculptuur Het Geheim van de Zee van beeldend kunstenares Othilia Verdurmen neemt je mee op een mysterieuze reis naar een wonderlijke wereld waar we geen weet van hebben. Metershoog, als in een gestolde beweging en bevolkt door vissen, woont de watersculptuur in het museum. De wonderlijkste levensvormen wachten daar al eeuwen. Fossiele vissen duiken op in een glimp van een staart en een zwaai met een vin. De sculptuur is gemaakt van stoer staal, duizenden kralen, wattenstaafjes, koperdraad, vilt en papier-maché, van leer, rubber en textiel.
 

1 apr 2017 - 3 sep 2017 Waterlicht

Waterlicht

In het Natuurmuseum Fryslân is er een dubbelexpositie te zien: Het Geheim van de Zee en Waterlicht. Thema dat beide exposities verbindt, en bovendien vast een brug slaat naar de OnderWaterSafari die voorjaar 2018 opengaat, is: de onderwaterwereld.

Voor Waterlicht maakte Kolvoort foto’s van onderwaterlandschappen in een natuurlijk licht. Het diffuse licht, de reflectie van de waterspiegel, waterplanten en de stroming zorgen ervoor dat de beelden van Kolvoort bijna abstract worden. Waterlicht laat zien dat de wereld onder water meer dan waard is om gezien en behouden te worden.
 

Museuminformatie

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân is een museum voor natuurliefhebbers. Voor iedereen die wel eens een potvis van dichtbij wil zien, een rondje boven Fryslân wil vliegen of over de bodem van een sloot wil lopen. Kortom, wij zijn het natuurleukste museum voor kinderen, ouders en grootouders! Zelf doen en beleven staan bij ons centraal. Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Vier verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden.                                                                                                                                                                                    
 
 

Openingstijden

di t/m zo, 11-17 u
tijdens officiële schoolvakanties: dagelijks, 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr, 5 mei + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 15 jaar / 65+ € 5, CJP 50% korting


Museumkaart geldig

Activiteit

Raar maar waar?!

Raar maar waar?!

Za 8 & zo 9 april, 11-17 uur: Stap in de wereld van de hybride dieren, ontstaan door een kruising tussen twee verschillende types dieren. Zo is een lijger het resultaat van de voortplanting tussen een vrouwtjestijger en een mannetjesleeuw. In het museum vinden bezoekers allerlei dieren, zoals de wadmol en de fip. De vraag daarbij is: is dit dier ontstaan uit een bizarre speling van de natuur of is het fantasie? Na afloop kunnen kinderen een eigen hybride dier gaan maken. Een selectie van de kinderkunstwerken is vanaf 23 september te zien tijdens een expositie over buitengewone dieren . Speciaal voor dit weekend is de entree € 1 p.p.