Natuurhistorisch Museum Rotterdam

​Rotterdamse walvis

Pronkstuk

​Rotterdamse walvis

Het Natuurhistorisch pronkt in de Museumweek met een echte Rotterdamse walvis. In 1929 werd bij de aanleg van de – oude – Bijenkorf in het centrum van de stad een compleet schouderblad van een Groenlandse walvis gevonden. Dit gigantische bot is een getuige van de bloeiende Nederlandse walvisvaart in de 17e eeuw. Schepen voeren toen naar de noordelijke zeeën om walvissen te jagen. De dikke speklaag werd verwerkt tot walvistraan, een veelzijdige olie. Botafval van een Rotterdamse traankokerij is nu een museumstuk. Maar het schouderblad is om nog een reden bijzonder: het komt uit de collectie van de walviskenner A.B. van Deinse die de vondstomstandigheden in zijn krullerige handschrift op het bot schreef. 
 
 

Delen

Exposities

29 mei 2014 - heden Pure Veerkracht

Pure Veerkracht

Stadsmensen zien (en fotograferen) stadnatuur, maar niet iedereen realiseert zich dat de stad ook natuur is. Kijk je tussen stenen en beton door, dan blijkt de biodiversiteit in de bebouwde omgeving groter dan in de omringende open ruimte. Dat komt door de diversiteit aan stadslandschappen, een warmer klimaat en de grenzeloze aanpassingen – pure veerkracht – die dieren en planten laten zien om de stad als leefgebied te kunnen benutten. Pure Veerkracht toont welke dieren en planten de stad als leefgebied hebben en wat die aanpassingen zijn. Van het legendarische ijzeren duivennest, een stadsvossenmaag vol shoarma tot de braakballen van zilvermeeuwen. 

Museuminformatie

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het Natuurhistorisch blijft verbazen met tentoonstellingen over (stads)natuur en natuurhistorie. De vaste museumcollectie vogels, zoogdieren, insecten, schelpen en planten verrijkt je kijk op de aardse biodiversiteit. Alle fossielen die in de Nederlandse bodem te vinden zijn, zie je in de tentoonstelling Opgeraapt Opgevist Uitgehakt. Blikvanger is het potvisskelet en beroemd zijn de dode-dieren-met-een-verhaal, zoals de Dominomus en de Tweede Kamermuis.

Openingstijden

di t/m za 11-17 u
gesloten op ma, 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 7, t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 15 jaar / CJP / 65+ € 3,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Whale watchen

Whale watchen

Speciaal voor kinderen is er een walvisspeurtocht. Kom whale watchen in Het Natuurhistorisch!