Nationaal Vlasserij-Suikermuseum

Zoet goud

Pronkstuk

Zoet goud

Suiker wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als zoetstof, conserveermiddel, smaakversterker, kleurstof, verdikkings- en glansmiddel. Suiker zit bijvoorbeeld ook in autobanden en is een bestanddeel van kunststofschuim voor de productie van het dashboard van een auto. Wereldwijd komt de meeste suiker uit rietstengels, maar in onze omgeving uit suikerbieten. Door het uitpersen van suikerrietstengels of door het koken van reepjes suikerbieten ontstaat een zoet sap. Het museum vertelt hoe daaruit kristalsuiker ontstaat.

Delen

Museuminformatie

Nationaal Vlasserij-Suikermuseum

Nationaal Vlasserij-Suikermuseum

Klundert is het middelpunt van een gebied waar sinds jaar en dag vlas en suiker worden verbouwd. De verwerking van vlas en suikerbiet tot linnen en suiker staat centraal in het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum. In de vlasserijexpositie tonen vrijwilligers het verwerkingsproces van vlas tot linnen. Door de vlasstengel te repelen, braken, hekelen en zwingelen verwerken ze hem tot vlaslint. De suikerexpositie is een rondleiding langs authentieke voorwerpen, displays van het productieproces en vitrines met oude suikerproducten. De rondleiding begint bij een reusachtig handgeborduurde wandkleed waarop het oogst- en verwerkingsproces is uitgebeeld.

Openingstijden

wo 9.30 –17 u
apr t/m okt ook za/zo 13.30 –17 u
groepen elke dag op afspraak

Entree - Toegangsprijzen

zie website


Museumkaart geldig