Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

De Insulinde

Pronkstuk

De Insulinde

De motorreddingboot Insulinde is in 1927 gebouwd naar een ontwerp van reddingbootschipper Mees Toxopeus en scheepsbouw professor Vossnack. Na twee ernstige rampen in 1921 vonden zij het tijd voor een nieuw soort schip. Dankzij een revolutionair ontwerp met een kieptank maakten ze de allereerste zelfrichtende stalen motorreddingboot ter wereld. In Nederlands-Indië werd geld ingezameld voor de bouw. Daar dankt de boot haar naam aan. Insulinde is de naam die de schrijver Multatuli aan Nederlands-Indië gaf. Na een restauratie van 6.500 vrijwilligersuren is de Insulinde – ons pronkstuk nu de oudste nog varende zelfrichtende reddingboot van de wereld. We maken er nog rondvaarten mee!

Delen

Museuminformatie

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten. Beleef het mee in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Het museum vertelt het verhaal van het reddingwezen in Nederland. Van vroeger en van nu. Het museum is vernoemd naar Dorus Rijkers (1847-1928), een van de bekendste Nederlandse redders. Voor jong en oud is er van alles te zien en te doen. Ervaar hoe windkracht 10 aanvoelt, beleef de wilde zee met de vaarsimulator en verstuur zelf een bericht in morse. Voor het museum liggen zes varende historische reddingboten.

Van april tot en met oktober zijn er dagelijks rondvaarten met een motorstrandreddingboot door de binnenhaven van Den Helder.

Openingstijden

di t/m zo, 10-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 8, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 6,50
rondvaart met Johan de Witt € 2,50
voor groepstarieven raadpleeg website


Museumkaart geldig

Activiteit

Pronkstuk maken, rondleiding Insulinde

Pronkstuk maken, rondleiding Insulinde

Di 4 april, vanaf 10 uur: Van pronkstuk tot kunstwerk. Kunstenaars van Den Helder maken van hun eigen ‘pronkstuk’ in het museum een kunstwerk dat tijdelijk in het museum geëxposeerd wordt. Schilders, beeldenkunstenaars en fotografen krijgen de mogelijkheid hun creatieve visie op hun eigen gekozen pronkstuk uit te werken onder het oog van de bezoekers.
 
Wo 5 april, 14:30 u & za 8 april, 14 uur: Rondleiding Het verhaal van de Insulinde. Wij nemen u tijdens de rondleiding mee in het verhaal van de legendarische reddingboot Insulinde. De Insulinde heeft van 1927 t/m 1965 dienst gedaan en heeft 332 mensen gered. Vaak zijn de reddingen onder moeilijke omstandigheden uitgevoerd.