Nationaal Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97 - 3311JG DORDRECHT 078 632 68 20 http://www.onderwijsmuseum.nl info@onderwijsmuseum.nl
De Letterkast van P.J. Prinsen

Pronkstuk

De Letterkast van P.J. Prinsen

Aan het begin van de 19e eeuw ontwikkelde P.J. Prinsen (1777-1854) een letterkast. Wat hij niet kon vermoeden, was dat hij zelf geschiedenis zou schrijven. Want zijn kast zou het klassikale onderwijs een enorme impuls geven. Het linkerpaneel bevat de klinkers, het rechterpaneelde medeklinkers en in het midden zit een zetraam waarop kinderen woorden konden maken. Voortaan konden docenten op een aanschouwelijke manier en klassikaal het proces van woordvorming uitbeelden. Vóór die tijd gaf de docent elk kind een aparte taak en overhoorde ze apart. Hoewel ons museum meer letterkasten van Prinsen in bezit heeft is dit exemplaar uitzonderlijk door de prachtige versieringen en de zeer goede staat waarin het verkeert.

 

Delen

Exposities

9 jul 2016 - 1 jul 2017 STRIJD

STRIJD

Veldslagen, zeeslagen en politiek strijdtoneel. De geschiedenislessen in het onderwijs kwamen tot leven in de prachtige schoolplaten van Isings, Jetses en Rochussen. Ook nu nog worden ze gebruikt om het verleden in het onderwijs te verbeelden. STRIJD! toont voor het eerst schoolplaten uit Nederland en andere Europese landen in een bijzonder vergelijkend overzicht.

Museuminformatie

Nationaal Onderwijsmuseum

Nationaal Onderwijsmuseum

Het Nationaal Onderwijsmuseum is de enige plek in Nederland waar alle onderwijsmiddelen die ooit op een school in Nederland of in de voormalige koloniën gebruikt werden te zien zijn. Van schoolboeken, inktpotten, telramen en agenda's tot schoolbankjes en een enorm assortiment aan leermiddelen. In een levendige en veelzijdige tentoonstelling zijn de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op jeugdcultuur te zien. Bezoek het Nationaal Onderwijsmuseum en beleef aan de hand van persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen de ontwikkeling van onderwijs(geschiedenis) in het heden, verleden en toekomst.

Openingstijden

ma t/m za 9-17 u, zo 11-17 u
gesloten 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar € 3, 13 t/m 17 jaar € 5


Museumkaart geldig