Nationaal Gevangenismuseum

Maquette van Het Tweede Gesticht

Pronkstuk

Maquette van Het Tweede Gesticht

Dit is een maquette van het Tweede Gesticht, het gebouw waarin ons museum is gevestigd. In 1823 werden er in Veenhuizen drie grote gestichten gebouwd, voor de huisvesting van landlopers, bedelaars en wezen. Elke zijde van de gebouwen had een lengte van 120 meter en bevatte een aantal zalen, die overdag als eet- en verblijfzalen werden gebruikt en ’s nachts als slaapzalen. Men sliep in hangmatten, die aan de zolder hingen en overdag werden opgehesen. Alleen voor heel oude en zwakke personen waren er enige kribben. Deze maquette geeft een goed beeld van het oorspronkelijke gebouw. Waarschijnlijk is het door een verpleegde (landloper) gemaakt. 

Delen

Exposities

25 apr 2014 - heden Het Staatshotel

Het Staatshotel

Het Staatshotel laat je op verschillende manieren kennismaken met de uitzonderlijke geschiedenis van de Nederlandse gevangenis in de 20e en 21e eeuw.
De interactieve wand confronteert je met actuele kwesties. Mogen TBS’ers op proefverlof? Mag je beelden van een mishandeling uitzenden om de pakkans van de daders te vergroten? Maak ook kennis met vijf daders en volg hun verhaal van delict tot en met detentie en verder. Wie zijn deze mensen en hoe zijn zij in de gevangenis beland? Lukt het de hoofdpersonen om voortaan uit de problemen te blijven? Ook komt het kostenaspect aan bod. Wat levert detentie de samenleving op? En wat kost het?

2 feb 2017 - 31 jul 2017 Het Droomhuis

Het Droomhuis

In het Gevangenismuseum is tijdelijk een interessant object te zien: Het Droomhuis. Gemaakt door Leon, een gedetineerde, die momenteel verblijft in het huis van bewaring in Dordrecht. Leon maakt beelden van alledaags materiaal dat voorhanden is in de gevangenis, zoals tandpasta, koffie en zelfs vogelzaad. Daar maakt hij gebouwtjes van; altijd met een diepere boodschap. Ze gaan over leven en opnieuw beginnen. Het Gevangenismuseum was onder de indruk van het Droomhuis omdat het laat zien dat iemand met veel creativiteit, vindingrijkheid, geduld en doorzettingsvermogen toch een uitlaatklep weet te behouden, met allerlei materialen die wél voorhanden zijn. Leon maakt de beelden in zijn cel, omdat er tegenwoordig geen ruimte meer is voor creatieve activiteiten (crea) in de gevangenis.

Bezoekers kunnen, door middel van het schrijven van een kort briefje, ter plekke reageren op het kunstwerk. Het museum zorgt er voor dat de berichten worden doorgestuurd naar Leon.

Museuminformatie

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum

Wel eens aan de schandpaal gestaan? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Veenhuizen is een bijzonder dorp met meer dan honderd rijksmonumenten en drie gevangenissen. Het museum is gevestigd in een oud dwanggesticht dat in 1823 voor bedelaars en landlopers werd gebouwd. Een houten pijnbank en een radbraakkruis uit de 17e eeuw zijn twee van de topstukken. Het Gevangenismuseum is een modern en interactief museum, waar veel te beleven is voor jong en oud. Bezoek het Staatshotel en maak kennis met vijf gedetineerden of volg een rondleiding in strafgevangenis de Rode Pannen. En wat dacht u van een rondrit door Veenhuizen in een echte Boevenbus? Voor kinderen is er ook van alle te beleven: de spannende speurtocht de Vloek van Veenhuizen, de Lange Leo kinderroute, of klauterbajes op de binnenplaats van het museum.

Openingstijden

di t/m zo, feestdagen en ma in de schoolvakanties 10-17 u
gesloten op 1 jan, 25 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9, t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 12 jaar € 4,50, CJP € 7,50
 


Museumkaart geldig

Activiteit

Gouden gesprek, boevenbus, demonstraties

Gouden gesprek, boevenbus, demonstraties

Wo 5 april, 16 uur: Het Gouden Gesprek. Op 5 april loopt een prominente gast stage te lopen in het Gevangenismuseum. Na afloop doet hij of zij mee aan het Gouden Gesprek, samen met onze directeur Peter Sluiter, opgenomen in de rechtbank van het museum en live uitgezonden door de landelijke radiozender Sublime FM. Daarnaast zijn er muzikale intermezzo’s door een live artiest. Het publiek is actief bij het gesprek betrokken.

Wo 5 & za 8 april, 14 uur: Rondje Veenhuizen, Bommetje Veenhuizen. Tijdens een gezellige rondrit door Veenhuizen in een oude Boevenbus, kom je van alles te weten over dit bijzondere gevangenisdorp. Aan het eind van de rit spelen we een zenuwslopend spel met vragen over dingen die onderweg te zien waren.
Aanmelden: info@gevangenismuseum.nl, € 3,50 p.p. Let op: vol=vol!

Za 8 & zo 9 april, 12 uur: Draaidemonstraties Elektriciteitscentrale Veenhuizen met Kromhoutmotor uit 1928 en de Crossleymotor uit 1918. Deze demonstraties zijn een ware belevenis. 

Zo 9 april: Rondleiding in het museum. De rondleider leidt u door de geschiedenis van misdaad en straf. Er is extra aandacht voor het verleden van Veenhuizen, ook wel bekend als het Hollandse Siberië. Veenhuizen en 6 andere Koloniën van Weldadigheid zijn in de race voor de werelderfgoedstatus van Unesco. Graag aanmelden bij de balie, vol=vol!