Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Goehrings sigaren en Mein Kampf

Pronkstuk

Goehrings sigaren en Mein Kampf

Sigaren van Reichsmarschall Hermann Göring, de tweede man van Nazi-Duitsland, en Mein Kampf uit het Braune Haus,  hoofdkwartier van de NSDAP in München. De sigaren werden speciaal voor Göring gemaakt. Zijn wapen staat aan de binnenkant van de doos. Nederlandse officieren die na de oorlog in Duitsland zochten naar uit Nederland gestolen goederen namen deze objecten mee als souvenir. De bezetter vervoerde tijdens de oorlog van alles naar Duitsland, van kunst en treinen tot de inhoud van hele fabrieken. In 1945 haalde het Commissariat General Recuperation (CGR) daarom zoveel mogelijk gestolen goederen terug.
 
 

Delen

Exposities

28 jan 2017 - 1 okt 2017 Rosie the Riveter

Rosie the Riveter

'Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken. Zij vulden de arbeidstekorten op die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken van autobanden tot vliegtuigen. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als ‘mannenwerk’ was bestempeld, en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 laat hun zinderende geschiedenis zien in de tentoonstelling Rosie the Riveter. Een eerbetoon aan de vrouwen die werkten voor onze vrijheid.

Museuminformatie

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Op één van de mooiste locaties van Nederland, tussen de heuvels en bossen van Groesbeek, staat het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Typische jaren 40-geuren, diorama's, originele filmbeelden, toespraken en muziek nemen je mee naar de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Bekijk ook de topstukken die het museum begin 2014 kreeg geschonken: een doos sigaren, speciaal gemaakt voor Herman Göring en een exemplaar van Mein Kampf dat in het NSDAP-hoofdkwartier is gevonden. Bevrijdingsmuseum 1944-1945 toont jong en oud de actuele betekenis van vrijheid, democratie en mensenrechten. Beleef de indrukwekkende bevrijdingsgeschiedenis van het Rijk van Nijmegen, Nederland en Europa op verschillende manieren.

Openingstijden

ma t/m za 10-17 u, zo + feestdagen 12-17 u
gesloten op 1 jan + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 10, t/m 6 jaar gratis, 7 t/m 17 jaar € 5,50, CJP / student / Nederlandse veteraan € 5, familietarief (2 volw + 2 kind 7 t/m 17 jr) € 25, buitenlandse WOII veteraan / begeleider van gehandicapten gratis


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleidingen

Rondleidingen

Zo 9 april, 14-15.30 uur:  Open rondleiding tentoonstelling Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht. Speciaal voor kinderen van 10-15 jaar door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee. Reserveren niet nodig. Op 9 april geldt een gereduceerd tarief  van 50%.

 
 
 
Activiteit 2
Titel van de activiteit: Open rondleiding tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’
Museumnaam: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Museumnummer:
Datum van de activiteit: 9 april 2017
Tijdstip van de activiteit: om 13.30 en om 15.00 uur
Omschrijving van de activiteit:
Rondleidingen om 13.30 uur en om 15.00 uur in de tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’. ‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken en om de arbeidstekorten op te vullen die ontstonden doordat mannen naar het front gingen. Hun veelzijdige verhalen komen tot leven in meeslepende filmbeelden, historische objecten van echte Rosies en prachtige foto’s. Reserveren niet nodig. Op 9 april is het Bevrijdingsmuseum met een gereduceerd tarief (50%) te bezoeken: volwassenen € 5,00 pp, kinderen 7 t/m 17 jaar € 2,75 pp, kinderen tot 7 jaar gratis. Museumkaart geldig.