Nationaal Archief

​Eerste afbeeldingen van de Dodo

Pronkstuk

​Eerste afbeeldingen van de Dodo

Eerste afbeeldingen van de Dodo
 
Op 23 april 1601 vertrekt vanaf Texel een vloot van vijf schepen naar de Molukken. Het VOC-schip De Gelderland maakt onderdeel uit van deze expeditie. Onderweg, op het eiland Mauritius, komt de bemanning dodo’s tegen. In het scheepsjournaal staan de vroegst bekende Nederlandse tekeningen en beschrijvingen van de dodo: ‘soo groot als by ons de Swanen, met groote hoofden, ende op het hooft een vel ghelijck of sy een kapken op het hooft hadden’ Nu te zien in het nationaal Archief!
 
 

Delen

Exposities

24 feb 2017 - 7 jan 2018 De wereld van de VOC

De wereld van de VOC

In het Nationaal Archief is de tentoonstelling De wereld van de VOC te zien. Ga op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis. In de tentoonstelling wordt aan de hand van persoonlijke verhalen de VOC-tijd tot leven gebracht. Schrijvers Nelleke Noordervliet en Ramsey Nasr zijn hiervoor in de huid gekropen van onder andere een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een koopman. Zij laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is. Zo werd in de VOC-tijd de nieuwe markt voor aandelen gemanipuleerd, tegenwoordig zijn er nog steeds debatten over de macht van de financiële sector. Joris Luyendijk vertelt in de tentoonstelling over deze historische parallellen.

Museuminformatie

Nationaal Archief

Nationaal Archief

125 km documenten, 15 miljoen foto’s en 300.000 historische kaarten en tekeningen en 330 terabyte aan digitale bestanden vormen samen de rijke archiefcollectie van het Nationaal Archief. Met de tentoonstellingen vertelt het Nationaal Archief op verrassende en interactieve wijze de geschiedenis en de verhalen die in de archieven verborgen liggen. Ook kunnen bezoekers aansluiten bij rondleidingen door de archieven, en krijgen zo een exclusief kijkje achter de schermen.

Openingstijden

di 10-21 u, wo t/m vr 10-17 u, za + zo 11-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 12 jaar gratis, 12-18 jaar / student/ 65+ / Uitpas: € 3
 


Museumkaart geldig

Activiteit

Ontdek de Wereld van De VOC

Ontdek de Wereld van De VOC

Di 4 t/m zo 9 april 10-17 uur: Bezoek  gratis de tentoonstelling De wereld van De VOC! In de tentoonstelling brengen we de persoonlijke verhalen uit de VOC-tijd tot leven. Ga mee op ontdekkingsreis langs bijzondere kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd. Je gaat als het ware zelf op reis, je ruikt en hoort de Oost. Ontdek of jouw voorouders hebben meegevaren met de VOC in de tentoonstelling. Meer informatie