Museum Wierdenland Ezinge

Paardengraf met hond

Pronkstuk

Paardengraf met hond

In museum Wierdenland is één van de meest spectaculaire vondsten uit de Groninger archeologie te zien: een dubbel paardengraf met hond. Het graf is afkomstig uit de 8e eeuw en gevonden in de wierde de Bouwerd, direct achter het museum. De geleerden vragen zich nog steeds af waarom dit graf twee paarden en ook nog een hond bevat. 

Delen

Museuminformatie

Museum Wierdenland Ezinge

Museum Wierdenland Ezinge

Museum Wierdenland toont de ontwikkeling van de natuur, cultuur en maatschappij van het wierdenlandschap door de tijd heen. Ezinge is een wierdedorp, gebouwd op een kunstmatige heuvel. In de Landschapszaal wordt de ontstaansgeschiedenis en bewoning van het huidige wierdenlandschap verbeeld. In de Van Giffenzaal wordt aandacht besteed aan de archeologische opgravingen in de wierde van Ezinge rond 1930. In deze zaal is ook een levensgroot nagebouwd deel te zien van een woonstalhuis. Dit huis bevatte in een wand de schedels en botten van een hond, een paard en een rund, als bouwoffer.

Openingstijden

apr t/m okt: di t/m zo, 11-17 u
nov t/m mrt: di t/m zo, 13-17 u
geopend op Tweede Paasdag, Tweede Pinksterdag + 26 dec
gesloten op 1 jan, 24 + 31 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 13 jaar / CJP € 2,50


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleiding

Rondleiding

Za 8 & zo 9 april, 14 uur: Een gids neemt je mee in de wereld van wierden, terpen en de kerk. Speciale aandacht is er voor ons pronkstuk: het paardengraf. Aan de hand van filmpjes en verhalen vertelt de gids over begrafenisrituelen in vroegere tijden en wordt ingegaan op de raadsels waar het paardengraf ons voor stelt, maar ook over de feiten die wel bekend zijn.Je kunt ook een deel van de rondleiding volgen en daarna je eigen weg te gaan. Gratis, exclusief museumentree.