Schilderij Gravin van Gronsveld-Diepenbroick-Impel

Pronkstuk

Schilderij Gravin van Gronsveld-Diepenbroick-Impel

Gravin van Gronsveld-Diepenbroick-Impel en haar Afrikaanse bediende Cocquamar Crenequie – 1754

Schilderij van de echtgenote van de eerste porseleinfabrikant van Holland, uit Weesp. 'Gravin van Gronsveld-Diepenbroick-Impel en haar Afrikaanse bediende Cocquamar Crenequie' werd geschilderd door Anna Rosine von Lisiewska in 1754.
Museum Weesp opent op 24 maart de tentoonstelling ‘Wie denk jij dat je bent?’ over vooraanstaande Weespers en hun Afrikaanse bedienden. 

Delen

Exposities

25 mrt 2017 - 31 aug 2017 Uit de schaduw

Uit de schaduw

Rijke families hebben in de 18e eeuw wel vaker een Afrikaanse bediende. Het is zelfs statusverhogend om met een bediende uit Afrika te pronken. Met prachtige kleding aan laten notabelen zich op schilderijen vastleggen met hun bedienden uit verre oorden. Tientallen schilderijen van dergelijke taferelen uit heel Europa zijn bekend. Het idee dat deze mannen trouwen, kinderen krijgen en hiermee onze directe voorouders zouden kunnen zijn, werpt een nieuw licht op onze geschiedenis. Christiaan van der Vegt is in de 18e eeuw de Afrikaanse bediende van de burgemeester van Weesp. Hij trouwt met een Weesper meisje en krijgt met haar tien kinderen. Museum Weesp werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de Afrikaanse bedienden in de stad.
 

Museuminformatie

Museum Weesp

Museum Weesp

Museum Weesp bevindt zich op de tweede verdieping van het stadhuis. Het belicht de geschiedenis van Weesp, een geschiedenis die samenhangt met porselein, cacao en fietsen. Het Hollands porselein uit de 18e eeuw vormt de hoofdcollectie van het museum. In Weesp werd namelijk tussen 1759 en 1768 het eerste porselein van Nederland geproduceerd. Weesp is ook bekend van cacao, dankzij de daar gevestigde firma van Houten. Het museum toont permanent reclamemateriaal van Van Houten Cacao, zoals affiches, wikkels, foto's, boeken en verpakkingen. Fietsenfabriek Magneet bevond zich eveneens in Weesp en ook daar is aandacht voor.

Openingstijden

wo t/m zo, 13.30-17 u
gesloten op 1e Paasdag, Koningsdag, tijdens Weespertriathlon, intocht Sinterklaas, 25 + 26 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 5, t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar € 3, 65+ € 4


Museumkaart geldig