Museum Volkenkunde

Boeddhazaal

Pronkstuk

Boeddhazaal

De blikvanger in ons museum is de Boeddhazaal. Niet één maar wel vijf grote bronzen Boeddha’s verwelkomen de bezoekers in deze sfeervolle ruimte. Hoewel ze oorspronkelijk niet bij elkaar horen, hebben ze op de huidige locatie altijd bij elkaar gestaan. Al heel lang behoren ze tot de publieksfavorieten van dit museum. Het zijn de Boeddha van de ondergaande zon en het hiernamaals, Amida Nyorai, de geneesheer-Boeddha – Yakushi Nyorai -,  de kosmische Boeddha Ichiji Kinrin en de hemelse grote Zonne-Boeddha: Dainichi Nyorai. Handhoudingen zijn heel belangrijk bij de boeddhabeelden en bij de vijfde, Ichiji Kinrin is dat de vajra mudra, de vuist van wijsheid.

Delen

Exposities

14 apr 2017 - 17 sep 2017 COOL JAPAN - wereldwijde fascinatie in beeld

COOL JAPAN - wereldwijde fascinatie in beeld

Pokémon, Hello Kitty, robots en samoerai: het zijn wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur. Japan staat bekend om eeuwenoude tradities en tegelijk is het hip and happening met opvallende visuele uitingen en een uitzinnige fancultuur. Museum Volkenkunde presenteert de grote tentoonstelling COOL JAPAN – wereldwijde fascinatie in beeld. Deze tentoonstelling toont de populariteit van hedendaags Japan en plaatst die in een historische context. Een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers!
 

1 nov 2017 - 7 jan 2018 Topstukken onder de loep

Topstukken onder de loep

Topstukken onder de loep – over onderzoek naar Zuid-Amerikaanse collectie Zuid-Amerikaanse collectie is een boeiend verslag van drie speurtochten en de uitkomsten aan de hand van de originele voorwerpen en wetenschappelijke documentatie. Hiermee krijg je een goed idee van hedendaags museaal onderzoek en hoe actuele high-tech technieken daarbij worden ingezet. In de collectie van Museum Volkenkunde neemt een gedecoreerde schedel al jarenlang een bijzondere plek in. Het wordt als een van de topstukken beschouwd. Maar hoe zit dat eigenlijk?  De uitkomsten verrassen…
 

Museuminformatie

Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde

Museum Volkenkunde is een museum over mensen, gevestigd in een monumentaal gebouw aan de Singel, op vijf minuten loopafstand van station Leiden-Centraal. Bezoekers bereiken het museum via de tuin, waarin de metershoge totempaal hen welkom heet. Het museum presenteert regelmatig wisselende exposities en toont in de vaste tentoonstelling objecten uit acht cultuurgebieden. Voorwerpen die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van OceanieĢˆ tot de Noordpoolgebieden, van Geisha tot de Boeddha en van Mekka tot Leiden. In Museum Volkenkunde ontdek je dat we – ondanks de verschillen – allemaal hetzelfde zijn.

Openingstijden

di t/m zo + feestdagen 10-17 u
tijdens feestdagen en schoolvakanties ook op ma, 10-17 u
gesloten op 1 jan, 27 apr, 3 okt + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 14, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 18 jaar € 6, Leidse studenten gratis, CJP € 1 korting


Museumkaart geldig

Activiteit

Rondleidingen Boeddhazaal en Mexicaanse schedel

Rondleidingen Boeddhazaal en Mexicaanse schedel

Za 8 & zo 9 april:  11-12 u, 13-14 u &  14-15 u; Rondleidingen langs ons echte goud: Boeddhazaal en Mexicaanse schedel. De blikvanger in Museum Volkenkunde is de Boeddhazaal. Niet één maar wel vijf grote bronzen Boeddha’s verwelkomen je hier in een sfeervolle. Al heel lang behoren ze tot de publieksfavorieten. En ontdek het échte verhaal achter de Mexicaanse schedel. Maximiaal 15 deelnemers per rondleiding