Museum Vlaardingen

Begrafenispenning uit 1677

Pronkstuk

Begrafenispenning uit 1677

Deze zilveren begrafenispenning stamt uit 1677 en is vervaardigd ter nagedachtenis van Abraham Pietersz Hogenhoeck, 1615-1677. Hogenhoeck was burgemeester, schepen en reder in Vlaardingen. De penning is aan beide kanten kunstig gegraveerd met aan de voorzijde het familiewapen van Hogenhoek: drie arendsbenen met daarboven een helm met een hond als helmteken en rondom krullen. Aan de bovenzijde zit – door de gravering heen – een gaatje om de penning ergens aan of om te hangen. Het Teylers Museum in Haarlem bezit ook een exemplaar.

Delen

Exposities

29 okt 2016 - 30 apr 2017 't is Zilver wat er blinkt

't is Zilver wat er blinkt

Door het Streekmuseum Jan Anderson is een selectie gemaakt uit de bijna 1100 zilveren voorwerpen die in de afgelopen 50 jaar door Jan Anderson zijn verzameld. Naast tabakscomforts, inktstellen en bijbels met zilverbeslag, zijn ook voorbeelden te zien van luxe tafelgerei zoals een roomschaal, suikerschaal en visscheppen. Ook zilveren naaigereedschappen zoals naalden, naaldenkokers, scharen en breipenhouders ontbreken niet. Er is ook aandacht voor gelegenheidszilver zoals een zilveren vis door juwelier Van Roon geschonken aan de Vlaardingse burgemeester J. Heusdens.

7 apr 2017 - 22 apr 2017 Aan het Water

Aan het Water

Museum Vlaardingen presenteert in samenwerking met Kade40 de tentoonstelling Aan het water. De expositie geeft een overzicht van het hedendaagse werk van kunstenaars die onlangs of in het verleden uit hun land gevlucht zijn. Het gaat om Salam Djaaz uit Irak, Juan Heinsohn Huala en Julio Moreno Robles uit Chili, Behrouz Naghipour en Houman Esmailia uit Iran en Mosab Anzo uit Syrië. De tentoonstelling geeft een impressie van de actuele ontwikkeling van het werk van deze kunstenaars, die nu in het Nederlandse kunstcircuit opereren en hun eigenzinnige individuele bijdrage aan de moderne kunst hier toevoegen. 

 

Museuminformatie

Museum Vlaardingen

Museum Vlaardingen

In Museum Vlaardingen beleeft u 5000 jaar leven in de delta van Rijn en Maas en maakt u kennis met de levens van Vlaardingers en andere deltabewoners. U ziet hoe zij overleven in de delta, met het water dat geeft en neemt. De Krabbeplasman uit prehistorische tijden, de in een boomstamkist begraven immigrant en graaf Dirk III uit de Middeleeuwen, reder Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta van Reeuwijk uit de 18e eeuw, de zeeman Jan Pet, de activist Remi Poppe uit de vorige eeuw; allemaal vertellen zij in het museum hun verhaal en daarmee het verhaal van 5000 jaar leven in de delta. Hiervoor heeft het museum een topcollectie, waaronder een boomstamkano, Middeleeuwse grafkisten, scheepsmodellen, gereedschap, schilderijen, prenten, kleding en nog veel meer.

Openingstijden

di t/m za: 10-17 u, zo + feestdagen: 12-17 u
gesloten op 1 jan, Eerste Paasdag, 27 apr, Hemelvaartsdag, Eerste Pinksterdag + 25 dec

Entree - Toegangsprijzen

volw € 9,50, t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 15 jaar € 2,50, CJP / 65+ € 4,50


Museumkaart geldig