De bosjesplank

Pronkstuk

De bosjesplank

De 19-jarige Jochum Van Schuppen begon in 1887 een kerverij in Veenendaal, de grondlegger van de voormalige bekende Veenendaalse sigarenfabriek de Ritmeester.  Later kwam het ambacht sigaren maken als thuiswerk tot bloei. Gekerfde tabak werd gebruikt om te pruimen of in pijpen te roken en als binnengoed van sigaren, gerold in een reep tabak,  Bij handmatig sigaren maken is de bosjesplank onmisbaar! Een uit twee delen bestaande houten blok met twintig uitsparingen om zo gelijke 'bosjes tabak' oftewel sigaren te kunnen maken.
 

Delen

Exposities

1 apr 2017 - 30 aug 2017 De Haagse School. Hollandse pracht

De Haagse School. Hollandse pracht

De kunstschilders van de Haagse School (ca. 1860-1900) schilderden in de natuur in navolging van de School van Barbizon. Zij trokken er op uit met papier, schildersezel en kleurenpalet en schilderden de mooiste landschappen, op realistische wijze. Zo ook Constant Paul Joseph Gabriël die een landschapstafereel bij De Klomp schilderde. Museum Veenendaal heeft een olieverf op doek en een potloodtekening van deze vermaarde Haagse School schilder in de collectie. De Haagse School is een bijzonder kunsthistorisch onderwerp waar Museum Veenendaal voor het eerst aandacht aan wil schenken in deze jubileumtentoonstelling van ca. 25 werken. Naast Gabriël is werk te zien van o.a.: Roelofs, Mesdag, Mauve en Maris. 

1 apr 2017 - 30 aug 2017 Pracht en praal in Museum Veenendaal

Pracht en praal in Museum Veenendaal

Op 5 februari 1992 werd Historisch Museum ‘Het Kleine Veenloo’ gevestigd aan de Markt 10 geopend. In 2010 verhuisde het museum naar de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein. Later is de naam gewijzigd in Museum Veenendaal. Reden voor een feestelijke jubileumtentoonstelling, het museum bestaat dit jaar 25 jaar. Te zien zijn onder andere pronkstukken uit de collectie die de rijke geschiedenis van het voormalige veendorp laten zien.

Museuminformatie

Museum Veenendaal

Museum Veenendaal

Historische voorwerpen, maar ook de maquettes in Museum Veenendaal brengen de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal in beeld. Er is aandacht voor de turfwinning, de watersnoodramp van 1855 en de bijenmarkt. Kijkdozen tonen de Grebbelinie als strijdtoneel in de Franse tijd en de Tweede Wereldoorlog. Tevens kunt u erfgoed van de bekende voormalige wol- en sigarenfabrieken zoals de Scheepjeswol en de Ritmeester ontdekken. In de Schatkamer bevinden zich iconen zoals: bijenkorven in uiteenlopende vormen, een aak waarmee turf vervoerd werd, een glas-in-loodraam uit de Panterfabriek en een schilderij van de Haagse School schilder Paul Joseph Gabriel. Naast de vaste presentatie worden er drie tijdelijke exposities per jaar en verschillende hieraan gerelateerde activiteiten georganiseerd. Veenendaalse onderwerpen worden hiermee in een bredere actuele context geplaatst.

Openingstijden

di t/m za 10-17 u

Entree - Toegangsprijzen

volw € 4, t/m 11 jaar gratis, 12 t/m 17 jaar € 2
 


Museumkaart geldig

Activiteit

Sigaren maken

Sigaren maken

Do 6 & vr 7 april, 14-17 uur: Sigaren maken. Het enthousiaste sigarenmakersteam van Museum Veenendaal wil de kennis van dit bijzondere ambacht bewaren, doorgeven en levendig houden door op regelmatige basis het ambacht aan het publiek te laten zien. Bekijk de authentieke bosjesplank in bedrijf in de Museumweek.